Читај ми!

Изложба старих радио-апарата

У Народном музеју у Панчеву отворена је амбијентална изложба старих радио-апарата, под називом "Чаробна кутија". Приказани су апарати стари између 80 и 50 година, око којих су се породице некад окупљале, а данас само чине део стилског намештаја.

Изложба старих радио-апарата, такозваних "лампаша", враћа нас у време када је техника тек стигла у наше домове, и када су нам те справе заиста изгледале као чаробне кутије.

Породице су се окупљале око њих да чују најновије вести или новине из света музике, а програм је био и разлог многих комшијских дружења.

"Радио је кад се појавио био мистична справа, деца, али и одрасли су мислили да у њима живе мали људи, јер нису познавали техничке справе, и зато су се према њима односили са страхопоштовањем. То као да је био олтар око кога се окупљала породица", објашњава Александра Јаковљевић, кустос-етнолог.

Збирку од 12 апарата коју поседује етнографско одељење Народног музеја у Панчеву, поклон је Лиле Милаков, чији је муж био колекционар. На изложби су представљени у амбијенту једне грађанске собе с почетка 20. века, у коме доминира стилски намештај. Они сада и јесу само део ентеријера, док су некад били део медијске пропаганде.

"На пример, за време Тита радио емисије су се емитовале на јавним местима, преносиле су параду за Дан младости или Дан армије. Касније се слушао Радио Лондон или радио Луксембург, који су имали мало либералнији садржај", каже кустос.

Када су се појавили, радио-апарати су имали дозу мистичности, док нас данас носталгично враћају у прошла времена, и буде сећања најчешће на детињство.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи