Читај ми!

Ниш за радне акције

Солидарност се ових дана у Нишу изражава пре свега прикупљањем помоћи па је од суботе прикупљено више од 100 тона. У Нишу је покренут предлог и за оживљавањем радних акција, a извиђачи и бројни грађани спремни су да добровљно помогну.

Када су магацини Црвеног крста постали премали помоћ је почела да се прикупља на нишком сајмишту. Овде поред радника Тржнице свакодневно ради 80 волонтера.

"Овде смо од јутрос, али били смо ту и за викенд није нам тешко. Сигурно нам је лакше него људима који су у Обреновцу и Шапцу и ту смо да им помогнемо. Имамо прилику да помогнемо онима који би можда помогли нама да смо у таквој ситуацији", кажу грађани.

Нишки одреди извиђача међу првима су упутили апел за прикупљање помоћи, а у одредима раде и они најмлађи.

"Углавном смо паковали вреће, кували кафу, устајали рано", каже Никола Станковић ученик 6. разреда.

"Препаковали смо у кутије и помагали смо утоваривању у камионе", каже Вук Вучковић ученик 6. разреда.

Старији Милица и Петар кажу да извиђачима солидарност није страна. Осим што се друже у одреду извиђача уче се многе вештине и вредности.

"Уче нас неким моралним стварима, то је оно најбитније мислим, а све остало се научи па се можда и заборави, али то остаје за цео живот", каже Петар Пејовић, извиђач.

Милица Јовановић, извиђач каже да су извиђачи спремни на такве активности, организовани и да имају искуства.

На добра искуста са радних акција подсећају се ових дана у Клубу бригадира. Сибин Сибиновић један је од оних који су некада градили путеве, мостове, бедеме.

"После ових рашчишћавања биће потребно много, много рада да се све то обнови, да се врати на своје место, а ту бригадири могу много да помогну", каже Сибин Степановић, акцијаш.

Осим конкретне материјалне помоћи, стручњаци кажу да угроженима значи и то што је толико људи спремно да несебично помогне.

"Треба им помоћи у том психолошком погледу и материјално, али и бити уз њих и давати им подршку да не падну у очајање и безнадежност, већ да виде да смо сви заједно", каже Владимир Нешић, социјални психолог.

Управо ту поруку ових дана шаљу сви и они који попут Нишлија не живе у поплављеним подручјима.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи