Читај ми!

Реке се повлаче, кренула клизишта

У бајинобаштанском крају су се реке повукле у корита, али је кренуло преко 100 клизишта, па је евакуисано око 400 људи.

У брдима изнад Дрине, селима Гвоздац, Оклетац, Овчиња где су клизишта кренула на све стране, мештани попут Марјановића из гвоздачког засеока Лозањ стрепе од сваког покрета земље, која сваког тренутка може да однесе кућу и све око ње.

"Јутрос док смо седели ту, дете још није било ни устало, само одједном се проломило под кућом и пукло као да је земљотрес. Свестан сам да треба да одем одавде, али како кад сам живот овде оставио", каже Милинко Марјановић из Лозња.

Горштачке сузе, када стихија прети да уништи сву муку и рад, све што су вредни домаћини генерацијама кућили, је и најтеже са чим се сусрећу ватрогасци-спасиоци из Бајине Баште док покушавају да стигну до најдаљих кућа.

"Разумемо ми наше суграђане, знамо колико им је тешко да све оставе, али најважније је да се људи сачувају, евакуације су нам најтеже", каже Петар Ракић командир Ватрогасно-спасилачке јединице из Бајине Баште.

Нико више и не броји клизишта, нова се покрећу, стара продубљују. Мештани, на време спасавају оно што могу, док се клизиште није спустило до кућа.

Ниже, у селима крај Дрине, где су одавно саживели с ћудима велике реке, нису могли да верују да ће две речице, Рогачица и Пилица, које лети само што не пресуше, оставити пустош.

Утеха им је, каже, што су ипак добро прошли иако и овде има кућа које клизишта затрпавају, попут викеднице чији су власници из Обреновца.

На терену су свуда где је могуће и грађевинске машине, па су успели да оспособе за какав-такав саобраћај пут кроз Рогачицу крај Дрине чији део је клизиште однело пре неколико дана.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи