Читај ми!

Касни сезона противградне одбране

Почетак сезоне одбране од града ове године је 1. мај, уместо 15. април, јер се из административних разлога каснило са ангажовањем стрелаца, којих има 3.250 у Србији. Вишегодишњи проблем је недостатак новца за ракете, па све више градова и општина издваја средства за њихову набавку. У Радарском центру Ваљево снабдевеност противградним ракетама на почетку сезоне је 45 одсто.

Драган Икић, један од стрелаца са подручја Радрског центра Ваљево не сећа се да је некад каснио почетак сезоне одбране од града. А за почетак у противградној станици Бабина Лука две ракете.

"Ја се надам само што се тиче ракета да ће бити више. Тренутно смо добили две, обећао је Сектор за ванредне ситуације МУП-а две и обећала је општина", каже Драган Икић.

Сезона одбране од града почеће 1. маја. Закашњење од пола месеца је из процедуралних разлога у вези са ангажовањем стрелаца. Када је реч о снабдевености противградним ракетама, у Радарском центру Ваљево, који је највећи у Србији са 189 станица, кажу да ће већ у првој декади маја свака од њих имати по шест ракета.

"У овом тренутку из залиха МУП-а, из прошлогодишњих залиха и оно што је купљено, то је 3 .000 ракета од средстава која су одобрена, а ми смо обезбедили неки просек од четири, четири и по ракете по противградној станици. Имамо од локалних самоуправа већ 20 општина на територији Србије које су донеле одлуке о набавци ракета", каже Зоран  Бабић, начелник Одељења противградне заштите.

У последње три године градови и општине учествују у набавци противградних ракета. Због рестриктивног буџета Град Ваљево је ове године издвојио милион динара у те сврхе, што је довољно за око 30 комада, а 40 ракета је донирао ваљевски произвођач.

Радарски центар Ваљево од свих локалних самоуправа, са подручја које брани, рачуна на додатних 200 ракета.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару