Читај ми!

Акција чишћења језера Ћелије

Крушевљани су започели акцију чишћења језера Ћелије од велике количине смећа, које се слило бујицом, из горњег тока реке Расине. У акцији, коју је покренула градска Управа, учествовало је 150 волонтера и запослених у Комуналном предузећу, Водоводу и рибочуварској служби.

Делови акумулације из које се пијаћом водом снабдева стотинак хиљада житеља Крушевца и Расинског Округа, после непогода личе на водене депоније.

У језеро Ћелије се за неколико дана улило 28 милиона кубика воде, а са водом и смеће које се налазило на дивљим депонијама уз водотокове Бруске и Блачке општине.

"Једна је у самој реци Грашевици на километар од Брзећа према Брусу, друга на самом улазу у Брус, на обали Расине. Има на хиљаде флаша и разног отпада. Наравно са великом водом све дође у наше језеро", каже Милан Милошевић, начелник рибочуварске службе.

И поред тога што је из градског буџета у превентивно чишћење канала, водотокова и Ћелијског језера прошле године уложено 49 милиона динара, Крушевљани су због суседних општина суочени са загађењем.

Блаташница како јој само име говори у језеро доноси много муља .Али ово је и мртва река са пуно хемикалија која је највећи загађивач акумулације више од тридесет година.

Приоритет је чишћење водозахвата и заштитне зоне језера. Проблем представља и амбалажа од уља, пестицида и других отровних материја које на овај начин остају у језеру, угрожавају еко систем и компликују прераду воде.

Директор крушевачког водовода Милутин Тасић каже да је Завод за Јавно Здравље Крушевац радио ванредно узорковање финалне воде на чесмама корисника и показало се да је за сада вода здрава за пиће.

"Зато је нужно да водопривредни инспектор буде овде и морамо једном да научимо народ да више не баца смеће у наше водотокове и реке, јер овде имамо мрљу од три хектара која се разлила по језеру", каже градоначелник Крушевца Братислав Гашић.

Акцију Крушевљана помогли су и волонтери из Ниша, али не и власници бројних нелегално подигнутих објеката који су током године најбројнији на језеру.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару