Читај ми!

И музика се чита

"Интермецо за читање", слоган је под којим Народна библиотека "Вук Караџић" у Крагујевцу обележава Светски дан књиге и ауторских права. Овога пута, крагујевачки библотекари показали су да музика може да се чита, и да, према речима славног Сервантеса, не постоји књига у којој нешто добро не може да се пронађе.

Савремена уметност кроз другачија опажања - ритмом и мелодијама младих крагујевачких уметника, отворили су једнодневну манифестацију посвећену писаној речи.

Уз интрументе који се, попут књига, налазе на необичним местима: виолине које у друштву великана светске књижевности пркосе гравитиацији са таванице, крагујевачки основци, љубитељи уметности...

"Музика, поред читања, је део стварности која нам улепшава животе. И музика се чита. То је до једног слогана који овде употребљавамо. Желели смо да спојимо те две ствари и да покажемо јавности колико имамо даровитих и талентованих младих људи", каже директор Народне библиотеке "Вук Караџић" у Крагујевцу Мирко Демић.

У суровој борби са такозваним електрониким издаваштвом, штампана књига још увек води. Издвача је све више, читалаца све мање. Ипак, прави љубитељи књиге остају верни квалитетним ауторима и еминентним издавачима.

"Они који нису желели да читају, а ту најпре мислим на средњошколце који иначе не воле да читају лектиру, они и не читају књиге. Ипак, на интеренту могу да пронађу неки информацију. Онда се неће догодити да дођу у библиотеку и да траже "Проклетог Алију" Иве Андића, јер ће знати да је ипак у питању "Проклета авлија", објашањава Весна Лечић, Народна библотека "Вук Караџић" у Крагујевцу.

На одговорном и захтевном послу, у улози библиотекара Бора Дугић, на oдушевљење љубитеља књиге и уметности.

"Све што је написано стављено је у књиге. Музика је једна од људских делатности која се може описати, иако је не можете речима објаснити", додаје Бора Дугић, уметник.

Светски дан књиге обележава се у свим одељењима и огранцима Народне библиотеке, у част Мигела де Сервантеса и годишњице рођења и смрти Вилијема Шекспира.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару