Читај ми!

Златна медаља за квалитет

Хладњача у Драгинцу код Лознице, капацитета 3.000 тона, пакује смрзнуто воће за страна тржишта - Европску унију, Јапан и Аустралију. За малине које се продају у немачким супермаркетима ЕДЕКА, награђена је златном медаљом за квалитет.

Од извоза смрзнутог воћа Хладњача у Драгинцу код Лознице, заради 4 милиона евра годишње. За смрзнуте малине у Немачкој добила је златну медаљу за квалитет.

Капацитет хладњаче је 3.000 тон, а пакује смрзнуто воће за земаље Европске уније и у друге делове света попут Јапана и Аустралије. Најбоље српско воће, од којег је најзначајнија   малина, из хладњаче у Драгинцу стиже и у немачке супермаркете.

У хладњачи у Драгинцу тренутно ради 41 мештанин овог и суседних села. Они кажу да им рад на око 5 степени није тежак и да у току једне смене  спакују до шест тона смрзнуте малине.

"Сви смо одавде из околине. Поред овог посла сви живимо на селу и исто се бавимо производњом малине, купине и јагоде. Стижемо и то да урадимо, имамо где да пласирамо", каже Душанка Бојић, радница из Рибарице.

"За мене је веома значајно што не путујем, близу ми је значи куће, а и за читав овај крај. Што за нас што радимо и за пољопривредне произвођаче", додаје Драган Јосић, радник из Драгинца.

Малина која се пакује у кесе од 750 грама и кутије од 300,  једна је од девет врста воћа које се пласира на тржишта Француске, Аустрије, Румуније, Израела и других земаља широм света. За малине које стижу у немачке супермаркете добили су златно призање за квалитет.

"Укупни обрт наше компаније је 4 милиона годишње од тога 30 посто је извоз за Немачку Едеку, с тим што планирамо да повећамо извоз и да промет буде за 30 одсто већи него што је до сада", каже Ана Стојковић, менаџер продаје Лукова- Хладњача Драгинац.

Компанија Лукоwа, у чијем саставу је до пре 3 године и хладњача Драгинац уложила је у прошлој години 400.000 евра у опрему и машине чиме је остварен капацитет паковања воћа од 5.000 тона годишње, али и унапређење квалитета.

"Ми поседујемо ИФС нивоа шест, што је навећи цертификат који тренутно постоји у прехрамбеној индустрији и захваљујући том цертификату освојили смо тржиште да директно можемо да продајемо у супермаркетима у ЕУ и осталом делу света", каже Петар Радосављевић, менаџер за квалитет Лукова-Хладњача Драгинац.

На немачко тржиште српских малина из Хладњаче у Драгинцу пласира се већ две године. У наредном периоду планирају повећање броја запослених за 50 одсто. Поред рада у хладњачи произвођачи из овог дела Западне Србије моћи ће лакше и ближе да предају воће које узберу.

rts.loznica@rts.rs
+381 15  891 669 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару