Читај ми!

Фијакеријада у Црепаји

У Црепаји код Панчева одржана је 20. фијакеријада. Било је око 200 пријављених учесника, a бројни гости из свих крајева Србије, уживали су у лепим коњима, старим и очуваним фијакерима.

За коњаре кажу да гаје специфичну љубав према својим коњима, јер су то племените и поносне животиње. Треба много труда да би се задобило њихово поверење, а Немања Остојић из Томашевца тврди да када једном стекнете њихову наклоност биће вам  верни и одани до краја живота.

"Потребно је много времена да проведете са њима да би сте стекли њихово поверење. Ту нема много дијалога, они цене конкретна дела и не каже се тек тако: "храни га као брата, терај га као ђавола", каже Немања.

Из Бијељине су стигла два фијакера. Један стар чак 114 година, а  други који је ручно рађен у Пољској од куване ораховине.

"Њихова цена је велика, али ми који се бавимо коњарством снетиментално смо везани за ове животиње и та љубав нема цену", каже Чедомир Павловић.

У вожњи фијакером уживали су и даме и господа, подсећајући се на нека лепа, давно прошла времена.

Милош Гаврић из Кикинде сматра да су се некад захваљујући фијакерима људи и више дружили.

"Боља је вожња фијакером. Лепше је. Раније су фијакеристи са аутобуске станице развозили путнике, а сад тога нема. Сви седну у ауто и оду, никога не виде, никога не сретну и не могу да попричају са људима", присећа се како је то некад било Гаврић.

Организатори  Фијакеријаде из коњичког клуба "Липицанер" били су веома поносни, јер су угостили много више људи него што имају становника у селу.

Бранислав Јанков, председник КК "Липицанер" тврди да је ово највећа Фијакеријада.

"За сад смо најјачи, не само у нашој земљи већ и у Европи, можда и у свету, јер тако нам кажу други који су чули за нас и који нас посећују. То нам је веома драго, јер су за Црепају сви чули захвалујући коњима", каже Јанков.

Црепајци на овај начин чувају једну лепу традцију и, како кажу, из љубави ће и даље узгајати  коње, јер нема ништа лепше него кад се седне у фијакер и за своју душу провоза по селу.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару