Читај ми!

Филм о Вукашину Јевтићу

"Век прође, песма оста" назив је документарног филма, поводом века од рођења нашег познатог интерпретатора и композитора народне музике Вукашина Вулета Јевтића. Филм у продукцији Регионалне телевизије Крушевац, премијерно је приказан у Рибарској Бањи у близини његовог родног села, Росице.

Инцијатива за снимање филма о Вулету Јевтићу потекла је од Културно-уметничког друштва који носи његово име и које у Росици, селу у долини Рибарске реке где се велики уметник родио и провео последње месеце живота, негује манифестацију "Вулетови дани".

"Идеја Станише Стошића, певача изворне народне музике, да се у Вулетовом завичају организује школа певања у време манифестације, на жалост није заживела. Надам се да у будућности хоће", каже Славољуб Ћирковић из КУД-а Вукашин Вуле Јефтић.

Без обзира на то у овом крају се певају Вулетове најпознатије песме од којих је многе компоновао:"Чај горо лане моје", " Од данас те драга више љубит нећу", "Ашик оста на те очи", "Још литар један" и с времена на време негује такозвано кафанско "асталско певање" његова специјалност.

"У нашој кући ми негујемо ту традицију. На жалост млађе генерације се не интересују за ту врсту музике, колико би требало, али се у нашем крају у односу на друге делове Србије Вулетове композиције и песме његових колега, слушају и певају. Јевтић је легенда и заслужује да се заувек памти у народу", каже Јелена Николић Јевтић из Росице.

Аутор филма, новинар и певач народне музике Владимир Митровић, нашим гледаоцима познат као финалиста "Шљивика" несебичну помоћ за причу о професионалној Вулетовој каријери добио је од Аца Доганџића аутора монографије овог музичара која на жалост још увек није објављена.

"Такође смо наишли на леп пријем у медијском сервису Радио Телевизије Србије и у Радио Београду. Добили смо снимке Вулета Јевтића у фонотеци Радио Београда. Такође смо имали помоћ и од документарне редакције", каже Митровић.

Јавни сервис чува богату архивску грађу која садржи фотографије, аудио и видео-снимке, посебно из времена када је са Властимиром Павловићем Царевцем био водећи музички тандем Радио Београда.

Несебично је уступао како се успомене на наше великане не би заборавиле. Зато су у знак захвалности за допринос и помоћ у реализацији филма, редакцији "Трезор", Радио Београду и дописништву РТС-а Крушевац уручене захвалнице.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару