Читај ми!

Бољи дани за пољопривреду

Нешто више од половине пољопривредних газдинстава на подручју Краљева моћи ће да користи субвенције Министарства за пољопривреду и подстицајна средства из градског Фонда за пољопривреду.

До 31. марта од 11.713 пољопривредних газдинстава на подручју Краљева, регистровано је око шест и по хиљада.

Прошле године субвенције Министарства за пољопривреду и подстицајна средства из Фонда за пољопривреду града користило је 2.150 пољопривредника. Ове године тај број ће бити знатно већи, првенствено за пројекте примарне пољопривредне производње, изградњу система за наводњавање, суфинансирање камата на банкарске кредите, осигурање, вештачко осемењавање крава, заштиту биља и стручно усавршавање пољопривредника.

Раде Чоловић и Владо Мијатовић, млади успешни воћари из Ласца,села на падинама Јелице, познатом по производњи најквалитетнијих сорти јабука, крушака, шљива и кајсија, на најбољи начин искористили су средства за проширење својих засада. Владо је добио 300 хиљада динара, Раде двапут више, и обојица су задовољни.

"Имам шест хектара воћњака и намеравама да подигнем нове засаде, па су ми средства добро дошла", каже Раде Чоловић, који наставља породичну воћарску традицију. "Сваке године велике суше умањују приносе, тако да ћу већи део средстава искористити за копање артеског бунара и постављење система за наводњавање."

Локална самоуправа је препознала да су улагања у пољопривреду наисплативија, наглашава Владо Мијатовић, један од најпознатијих воћара у краљевачком крају:

"Помоћ коју нам Град пружа преко Фонда за пољопривреду је за сваку похвалу. Средства ћу искористити на прави начин, за подизање нове плантаже."

Стеван Сићевић, из поморавског села Мрсаћа, 180.000 динара које је добио као подстицајна средства искористио је за куповину три високомлечне краве сименталске расе. У стаји сада има 60 крава, али планира да до краја године увећа стадо.

Пратећи потребе пољопривредника и села, у Фонду за развој пољопривреде града Краљева из године у годину повећавају се средства.

"Лане смо располагали са 60 милиона динара, ове године ћемо издвојити 82, а већ следеће године, сигуран сам да ће Краљево бити међу градовима који преко својих фондова у пољопривреду улажу више од 100 милиона динара", истиче Драган Чорбић, председник Управног одбора Фонда.

"Коришћење средстава је строго наменско и стално га прати посебна комисија. До сада смо само у четири случаја имали злоупотребу у коришћењу и против тих корисника поднете су кривичне пријаве Ии они ће бити процесуирани. У ширу акцију подстицања развоја пољопривреде укључио се и Регионални задружни савез Краљево, који, како каже његов председник Александар Негојевић, пружа пољопривредницима сву потребну помоћ у формирању задруга и других облика удруживања.

У плану је и изградња прерадних капацитета, малих фабрика и погона, пре свега за прераду воћа, и они ће имати једно од приоритетних места у Стратегији развоја пољопривреде Краљева чија је израда у току.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару