Читај ми!

Првенство Србије у подводном хокеју

У Панчеву, на државном првенству у подводном хокеју победила је београдска екипа Калипсо. За титулу првака Србије надметало седам екипа.

Када су пре 60 година припадници ронилачке Краљевске специјалне јединице, да би прекратили дуге зимске дане одлучили да играју подводни хокеј нису ни слутили да ће ускоро то постати популаран спорт у бројним земљама Европе.

Код нас се игра од 1994. године, а у Панчеву само одабрани могу под воду, каже Славко Макарин, председник КПА "Панчево":

"Овај спорт изискује много снаге и велику издржљивост. Ово је једини спорт у три димензије. У свим осталим спортисти се крећу напред-назад, лево-десно, а овде имамо и горе-доле и то даје посебну драж."

Овим спортом се једнако успешно баве и жене чија је спретност и сналажљивост под водом често и важнија од физичке издржљивости. Александра Коцић из београдског КПА "Калипсо"каже да је заволела хокеј под водом јер је веома експлозиван:

"Овде се све ради без кисеоника, под водом, и то је најтеже", објашњава Александра. "Треба научити да даш свој максимум под водом, а немаш довољно ваздуха. Изузетно је важно избалансирати своју снагу и могућности са оним што се од тебе очекује у овом спорту."

Пак за хокеј под водом тежак је килограм и по, а палице су кратке и ручно рађене, јер их у нашој земљи нико не производи.

Хокејаши морају да буду добри рониоци, али Ненад Векић из КПС "Панчево"каже да то није најважније.

"Под водом можемо да издржимо од 10 до 15 секунди, али није суштина да се што дуже издржи без ваздуха, већ треба осмислити тимску игру и у право време знати кад ко треба од играча да изрони, а ко да зарони у воду" - открива Векић део тајне овог спорта.

У јуну ће се у Београду одржати Европско првеснтво у хокеју под водом, а кад већ немамо стаклени базен, публика ће преко видео-бима моћи да ужива у овој игри и да навија за свој тим.

rts.pancevo@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару