Читај ми!

Ко трује воду у бунару?

Драган и Светлана Веселиновић из прокупачког села Нова Божурна, пријавили су Полицији да им неко трује воду у бунару живом содом. У Институту за јавно здравље у Нишу, нису могли да потвде, али ни да оповргну њихове сумње.

Беле флеке на бетону поред, као и на цевима у самом бунару, које су Драган и Светлана Веселиновић из прокупачког села Нова Божурна приметили пре нешто више од месец дана,  само су, истичу, потврдиле њихову сумњу да се нешто чудно дешава око извора воде у дворишту, из кога се снабдевају преко двадесет година.

"Тврдим да је то натријум-хидроксид и да је то убачено са стране. Нико таквих проблема у селу нема, нити постоји индустрија, која користи таква средства", каже Драган Веселиновић, село Нова Божурна.

Драганова супруга Светлана каже да су, у последње време, након конзумирања воде или прања веша почели да се јављају и одређени здравствени проблеми.

"Осетила сам све ми мили кроз снагу, велико знојење, све ме је живо болело, руке, ноге, повраћало ми се", каже Светлана.

Мештане Нове Божурне узнемирила је и сама помисао да би неко могао да трује једине изворе водоснабдевања у селу.

"Још неверица, још не можемо да схватимо да неко може да покуша тако нешто. Да уђеш у двориште, треба да имаш храброст, а још да бациш нешто у воду, то је ван памети", кажу мештани.

На захтев Веселиновића, Институт за јавно здравље у Нишу урадио је анализу воде из бунара, у којој је регистрована повећана концентрација хлорида, натријума, висок aлкалитет и тврдоћа воде, као и електропроводљивост.

"Све говори у прилог једне слане воде. Да ли је натријум-хидроксид убачен у бунар или нека друга супстанца, не можемо да утврдимо због тога што немамо стање пре дешавања таквог акцидента", каже др Снежана Глигоријевић из Института за јавно здравље у Нишу.

У основном јавном тужилаштву у Прокупљу и полицији, за РТС, кажу да су узети узорци воде и прашкасте материје и да је истрага у току.

Драган и Светлана више не користе воду из свог бунара. Немају средстава за евентуалну потврду сумњи у другој референтној установи, као ни за санацију бунара.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару