Читај ми!

Чишћење Ћелијског језера

Извиђачки одред "Цар Лазар", у сарадњи са Канцеларијом за младе града Крушевца, организовао је у суботу чишћење Ћелијског језера.

У завршној акцији у оквиру тромесечног пројекта "Сакупи смеће, кад други неће" кроз десетак еколошкох радионица и јавних акција, у чишћењу Ћелијског језера учествовало је преко 300 младих Крушевљана, али и гости из Војводине.

Из здруженог строја у заједничку акцију. Обале језера Ћелије од чврстог отпада чистили су извиђачи из Крушевца, ђаци школе из Великих Купаца и четрдесетак гостију из Бечеја, чланови одреда "Иво Лола Рибар", којима је то била само једна од активности током тродневног извиђачког таборовања.

"Ја сам у извиђачима већ три године и допада ми се то што путујемо. У Крушевцу сам први пут и  јако ми се свиђа. Пуно се дружимо, упознајемо нове другаре", каже Валентина.

"Највише ми се допало овде- све!", каже Валентинина младја сестра Наталија. "Забављамо се  са другарима из Крушевца. Играли смо кошарку, одбојку, фудбал", додаје Душан.

"Мени је ово прво таборовање и све ми је лепо. Језеро, околина, супер ми је било и то што смо дошли да чистимо флаше", додаје Теодора.

"Задовољан сам дружењем и смештајем. Спавамо у основној школи. Поранили смо у акцију и није нам тешко јер је за сваког извиђача најважније је да се чува природа", каже Борис.

Јожеф Лукач, старешина одреда "Иво Лола Рибар" у Бечеју каже да са крушевачким извиђачким одредом сарађују дуже од 15 година.

"Дружимо се на такмичењима, летовањима, а два пута смо и били на смотрама које су они на Слободишту организовали, али на Ћелијско језеро до сада нисмо долазили. Пријатно сам  изненађен ,зато што су језеро и околина доста чисти и уредни, што ми се јако свидело", додаје он.

Пчелицама и полетарцима, планинкама и и брђанима, како се извиђачи по узрасту деле, у акцији су помогли и рибочувари "Расине плус", активно сакупљајући и превозеће отпад који је отпремљен на градску депонију. По завршетку акције, најмлађим извиђачима приредили су изненађење- наградну вожњу чамцима по језеру.

Марко Милојевић, координатор акције и заменик старешине извиђачког одреда "Цар Лазар" из  Крушевца каже да су сакупили преко 60 џакова смећа, доста упознали околину, али оно што је најбитније дружили се.

"Склопили смо нека нова познанства која ће њима остати за цео живот и то је оно што је у ствари непроцењиво и што је најбитније у целој овој нашој извиђачкој причи", додаје он.

Да то јесте највећи квалитет слаже се и најстарији активни извиђач, Добрила Радосављевић -"Супер бака" како је извиђачи од милоште зову. Иако је закорачила у осму деценију живота, не посустаје. У покрету је активна пуне четири деценије.

"Извиђач једном остаје доживотно извидјач! Ја сам живи пример. Са децом је много лепо дружити се. После дружења са њима увек се враћам пуна енергије што ми пружа сангу да и данас, у мојим годинама, са лакоћом свакодневно препешачим и десетак километара. Драго ми је има младих који увиђају да је боље бити у природи него за компијутером и да ће тамо стећи разне вештине које ће им у животу користити. Пре свега пријатеље, јер они који су сада извиђачи и они ће остати другови и пријатељи и много година касније", каже она.

Акција је успешно завршена. Обала језера у знатној мери очишћена, нова пријатељства склопљена, а у знак сећања на дружење са извиђачима нашој екипи РТС је остала и непроцењива успомена - цртеж седмогодишњег Павла.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

                       

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару