Читај ми!

Неолитско Старчево у панчевачком музеју

У панчевачком Народном музеју први пут су изложени предмети са археолошког налазишта у Старчеву. Експонати припадају неолитској култури млађег каменог доба, која је трајала од 6200. до 5200. године пре наше ере.

Панчевци су први пут у могућности да у народном музеју виде изложене посуде, фрагменте керамике, оруђа и оружја, који су припадали старчевачкој култури из доба неолита.

Они могу и да се упознају са историјатом археолошких ископавања, која су 1932. године започели научници са Харварда.

Професор Миодраг Грбић открио је налазиште, написао рад, а Американци су се заинтересовали и дошли да истражују, на челу са Владимиром Фјуксом. Реч је о цивилизацији и тренутку када људи први пут напуштају номадски, а започињу седелачки начин живота.

"На територију данашњег Старчева људи су се доселили из Анадолије. Привукла их је близина Дунава, јер су се претежно бавили риболовом. Овде почињу да воде седелачки начин живота, да припитомљавају животиње и гаје житарице, које су прототип наших данашњих", каже археолог Александра Голуб, кустос у музеју.

Други и последњи круг ископавања на налазишту у Старчеву десио се 1969. године, у коме су такође учествовали и Американци и Срби, предвођени Робертом Ерихом и Драгом Аранђеловић Гарашанин. Подаци о томе још увек нису сређени и публиковани, а да би се јавност боље упознала са овом културом, удружење грађана "Неолитско Старчево" урадило је пројекат археолошко-туристичког парка.

"Главни део тог парка биће музеј необичне архитектуре: пола укопан у земљу и са кровом од траве. Биће ту и реплика неолитског насеља, коју ускоро почињемо да градимо, бунгаловско насеље, камп и забавни парк. Парцела је уцртана у просторном плану града Панчева, а следећих година треба да преко европских пројеката набавимо новац за све то", објашњава Миодраг Младеновић, архитекта, из удружења "Неолитско Старчево".

Изложбу су посетили и ђаци панчевачких основних школа, који су учествовали у првој археолошкој радионици у музеју, где су учили како се заводи и описује предмет из неке збирке.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару