Читај ми!

Све више малињака у Рађевини

У лозничком крају, све више произвођача опредељује се за подизање нових засада малина или обнову старих малињака у брдском подручју. Разлог је, кажу, сигуран пласман.

Бошко Филиповић из Лешнице код Лознице определио се за подизање новог засада под малином на 30 ари. Са супругом нема других прихода па планира да овај посао раде породично.

"Нас има доста у породици, шест чланова,  тако да можемо сами да урадимо да не плаћамо никог. Што се тиче приноса, не знам ни ја сам. Видећемо као ће да буде и каве су године", каже Бошко.

И други произвођачи опредељују се за проширење старих или подизање нових засада малине, а главни разлози су сигурно тржиште и мања улагања у односу на друге културе.

"Сматрам да је сигуран пласман производа, то највише. Сматрам да ми је и њива за то погодна и зато сам и кренуо", каже Миломир Крстић, произвођач из Бање Ковиљаче.

На подручју Лознице и три суседне општине под малином је око 1.500 хектара, а поред ове  повећавају се засади и других јагодичастих култура.

"Малина и купина па и наравно јагода имају добру цену последњих година, посебно малина. Раније је имала неке своје кризе и малина и купина, а цена је била око 150 па и до 200 динара цена купине. Тако чак и млади произвођачи, односно особе које немају други неки посао узимају земљу у закуп и подиђу засаде", каже Златица Крсмановић, саветодавац ПССС Лозница.

Посла у воћњацима има свакодневно, а сви засади у Средњем Подрињу захваљујући благој зими тренутно су у добром стању.

"Треба их штитити благовремено, за сада бакарним средствима касније у фази цветања и обрада засада и наравно прихрана, ђубрење с обзиром да је кренула вегетација", каже Златица.

На старим и новим засадима малине до бербе има још доста посла, па ће се тек од јуна знати   каква је ова година за малину и колико ће произвођачи моћи да зараде од своје производње.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару