Читај ми!

Обнова земљорадничке задруге

Десетак пољопривредних произођача из села Пољска ржана код Пирота обновило је сеоску задругу. Поред бенефиција при куповини репроматеријала, намера им је и да заједнички наступе на тржишту.

Предраг Пејчић има фарму од педесетак крава, фарму свиња, обрађује 50 хектара земље и један је од иницијатора обнављања земљорадничке задруге у селу Пољска Ржана.

Он каже да су задруге неоправдано пропадале и да је управо будућност у удруживању пољопривредних произвођача.

"У сваком случају ми рачунамо на јефтинији репроматеријал, сточну храну, ђубрива, семена и све те ствари. Овако док дође до нас иде друга, трећа, четврта рука, цене су високе, тако да је просто неиздржљиво", додаје Предраг.

Село Пољска Ржана обновило је земљорадничку задругу пре годину дана.

Председник Скупштине Земљорадничке задруге Никола Алексов каже да је главни циљ да земљорадничка задруга буде сервис мештана Полске Ржане, али и околине.

"Значи, сервис набавке репроматеријала и сервис у догледно време продаје готових производа" додаје он.

"Сам произвођач не може продати, уколико на пример ради са паприком, неку количину фирми или хладњачи, пошто он произведе пет тона, а хладњача хоће да купи сто тона. Али, ако се преко задруге удруже двадесет прозвођача, они ће имати могућност да продају те производе", каже Саша Ћирић из села Пољска Ржана.

Задругари су успели да обнове део задружне имовине. Направљен је план пословања и очекују да ће мотивисати и друге да се укључе у рад задруге.

Директор Земљорадничке задруге Перица Минчић каже да је њихова задруга отвореног типа.

"Имамо и кооперанте, јер све је једно да ли кооперант или члан, сви имају исте услове", додаје он.

Задругари се баве и едукацијом својих чланова. Организују стручна предавања из пољопривреде, али, како кажу, првенствено им је циљ да удружени наступају на тржишту и приходују много више.

На тај начин вратиће и поверење, које је изгубљено пре двадесетак година, када су готово све земљорадничке задруге у Србији пропале, а судбина њихове имовине остала до данас неразјашњена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару