Читај ми!

Мачвани у Првом светском рату

Почетком прошлог века, Мачвани су учествовали у најзначајнијим биткама и претрпели страховита разарања и злочине. Петар Берић и Драган Јосиповић из Богатића прикупили су податке о погинулим и умрлим официрима и војницима и објавили их у књизи "Мачвани у балканским ратовима и у Првом светском рату".

Петар Берић и Браган Јосиповић, из Богатића, објавили су књигу "Мачвани у балканским и у Првом светском рату".

Најзначајнији део је до сада необјављена архивска грађа и подаци са споменика погинулих бораца с почетка прошлог века.

Споменик у насељу Баир у Богатићу подигнут је 1936. године. На њему је уклесано око 120 имена официра и војника који су погинули у ратовима почетком прошлог века. Слична обележја налазе се у центру скоро сваког села у Мачви.

"Мачва се у Првом светском рату, прва нашла на удару аустро-угарских трупа, преко Самруровића аде између Бадовинаца и Прњавора, дошло је до њиховог продора. Мачвани су били у 6. пуку Дринске дивизије и били су у свим одлучујућим бојевима и у балканским ратовима и наравно, и у Првом светском рату. Највише их је страдало на Кајмакчалану", каже Петар Берић, аутор књиге.

У Балканским ратовима и у Првом светском, погинуло је је око 5.500 војника и официра из Мачве. Њихова имена, прикупљали су 1930. Општински судови. После вишегодишњег истраживања у Војном архиву, подаци о њима, први пут су објављени и у књизи.

"У списковима, поред имена и презимена ратника, који су изгинули, налазе се и подаци везани за годину рођења и смрти, затим опис и јединица у којој се то лице налазило као и лице које је остало иза њега у породици. Први пут после 100 година, ови подаци излазе на светлост дана из депоа Војног архива", каже Драган Јосиповић, аутор књиге.

Историчари кажу да је од Кумановсе битке па до пробоја Солунског фронта, Дринска дивизија била увек тамо где је најтеже. За изузетну храброст, 25 Мачвана добило је Карађорђеву звезду са мачевима.

Због успешног командовања, генералу Пантелији Јуришићу из Црне Баре овај орден уручен је два пута. Почетком прошлог века, у Мачви су масовно убијани и цивили. Године 1910. Срез је имао 34 насељена места иу којима је живело око 65.000 људи, а по попису окупационих власти из 1916. године 30 одсто становника мање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару