Читај ми!

Руже од Липолиста до Урала

Из расадника породице Топаловић из Липолиста код Шапца саднице ружа одлазе у Русију, Литванију, Пољску. Увек имају нове мирисе и боје, нове сорте које су отпорније на болести. На њиховом имању чести су гости који траже савет за уређење дворишта.

У Србији се годишње произведе око осам милиона садница ружа. Готово петину гаје мештани Липолиста код Шапца, одакле је кренуо овогодишњи извоз првих 7.000 садница за Русију. Породица Милана Топаловића, која се тим послом бави дуже од пола века, сваке сезоне повећава производњу и извоз цвећа, али и зеленила.

Из расадника Милана Топаловића, 40 одсто производње одлази на тржиште Русије, Литваније, Пољске. У сезони, због поштовања рокова и стандарда, овде ангажују три пута више радника за припрему садница за транспорт. На руском тржишту, осим ружа, тражене су наше клеке и борови, чију су производњу Топаловићи повећали за петину.

"Ова роба иде у Екатеринбург, у Уралску област, па је потребно да биљке подносе минус 30 степени", каже Стефан Топаловић, власник расадника.

Младен Мијаиловић, инжењер фортикултуре, каже да мора да се испрати свака биљка. Температура током превоза мора бити око пет степени, да би биљка стигла неоштећена.

Ове године Топаловићи су повећали засаде зеленила и цвећа на укупно 23 хектара. Увек имају нове сорте ружа које су отпорније на болести. Нови су и мириси и боје, као што је најплавља ружа.

"Више нисмо само произвођачи. Повезали смо се са највећим расадницима у Италији, већ смо увезли два шлепера робе", каже Топаловић.

Док за десетак дана не почну радови у пољу, на имању Топаловића увек има гостију који траже савет за уређење дворишта и вртова.

Породица у којој се трећа генерација бави гајењем цвећа и зеленила ове године отвориће и гарден центар у Београду.

"Оно што код нас не може да се производи може да опстаје на нашем тржишту, као што су камелије, зимзелене магнолије, рододендрони", каже Стефан Топаловић.

Топаловићи истичу да им је велики изазов аранжирање простора, посебно тргова и улица. Зато сарађују са водећим европским произвођачима, од недавно и са стручњацима најстаријег расадника у Немачкој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару