Читај ми!

Камп за тинејџере лечене од рака

На Копаонику је у току други зимски камп за тинејџере лечене од малигних болести. Седмодневни боравак у нашем највећем скијалшком центру, осамнаесторо младих узраста од 11 до 19 година омогућило је Национално удружење родитеља деце оболеле од рака уз помоћ организације "Пријатељи у невољи".

Колико је година прошло од терапије и лечења петнаестогодишњем Николи Стојановићу  из Кладова више није важно. Да би сачувао живот лекари су му одстранили руку. Он то не сматра хендикепом, а доказ је и то што је без проблема научио да скија.

"Био сам прошле године на кампу у Ивањици. Такође дивно искуство и другови. Они су ми помогли да проскијам. Морам да их похвалим", каже Никола Стојановић из Кладова

"Та социјализација је јако битна и тамо на одељењима и овде се ето ми зезамо, подржавамо се, када паднемо један другог подижемо", каже Павел Муртин из околине Новог Сада.

Алекса Јанковић из Ниша је другу годину на кампу, али први пут скија.

"Ето прошле године нисам имао дозволу, могућности и способности да скијам, али ето ове године сам стао на скије и супер је, баш се забављам", каже Алекса.

Камп има за циљ да младе рековалесценте оснажи физички и психички, као и да им олакша ресоцијализацију и повратак уобичајеном животу.

"Лечење рака код деце траје дуго од шест месеци до две године и наравно тада су изопштени из друштва и наравно везани за родитеље. Неко од њих се први пут сада одвојио од родитеља. То је и за родитеље и њих рано искуство", каже Љубиша Станић из НУРДОР-а.

Осим школе скијања за тинејџере су организоване креативне, едукативне и психолошке радионице.

"Причамо о комуникацији. Јуче смо баш причали о нашем лечењу и како смо се тада осећали. То на зимовању сада делује далеко", каже Емилија Ђокић из Ниша.

Вукашин Чобељић, психолог Дечије клинике у Тиршовој каже да од њих добијају информације да су се они променили, да је њих период лечења променио, али у позитивном смислу.

"Да се они сада осећају зрелијим, одлучнијим и храбријим. Они се подсете страхова, брига када су се лечили, али у радионицама на један другачији начин. Просто као ситуацију која је превазиђена", додаје Чобељић.

Уз два психолога у тиму који ради са младима су, волонтери са дугогодишњим искуством, а инструктори скијања су родитељи деце излечене од рака. Полазници зимског кампа здравља су тинејџери лечени на свим клиникама у Србији.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару