Читај ми!

Хуманост на делу

Трећи Центар за обуку Војске Србије организовао је акцију "Хумнаост на делу". Помоћ у храни и средствима за хигијену добили су најугроженији мештани села Доња Лопушња код Власотинца.

У сарадњи са Центром за социјални рад и Црвеним крстом Трећи Центар за обуку Војске Србије покренуо је акцију "Хуманост на делу" са циљем да се помогне социјално најугроженијим становницима у Јабланичком округу.

Међу четинарима и брезама, на надморској висини од 850 метара смештено је село Доња Лопушња удаљено 10 километара од Власотинца. Осамдесетих година овде је живело око две хиљаде људи, а данас седам пута мање.

Основну школу похађа четрдесеторо деце, поред је здравствена амбуланта, а асфалт су добили пре седам година. Тада престаје исељавање из Доње Лопушње.

"Народ се задњих година задржава овде. Бавимо се грађевином, надничари, а има и неколико кућа које се баве прерадом дрвета", каже Здравко Костић, мештанин.

Треба нам водосистем, треба да се реше путеви, сви локални кракови да има пута до сваке куће", каже Зоран Стаменковић, заменик председника месне заједнице Доња Лопушња.

Поред пута углавном живе млађи. У забаченим околним махалама до којих се тешко стиже старачка и самачка домаћинства. У махали Ивкови живи само њих четворо. Обрадовали су се, баба Ђурђа је чак заплакала кад су им стигли гости са пакетима хране и средствима за хигијену.

"Болесна сам. Како живим ето сељачки, сама. Седим испред куће", каже Ђурђа Младеновић.

"Дошла је Војска хвала им лепо. Свака им част. Добро је што нас се неко сетио", додаје Војислав Станимировић.

Болесни, сами, многи без икаквих примања, али нису заборављени кажу у Центру за социјални рад где очекују да ће поново заживети пројекат геронто домаћица.

Директор Центра за социјални рад у Власотинцу Момчило Игњатовић каже да је њима потребна помоћ и подршка, јер не могу сами да функционишу и зато чине напоре да поново уведу геронто домаћице и помоћ у кући.

"Циљ акције Трећег Центра за обуку Војске Србије "Хуманост на делу" је помоћ социјално најугроженијим становницима у Јабланичком округу", каже капетан Предраг Костић.

Помоћ Војске најугроженијим становницима се наставља, а почетком маја обићи ће општину Лебане.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару