Читај ми!

Веће субвенције за осигурања у пољопривреди

Град и друге непогоде готово сваке године наносе велику штету усевима. Због тога је Фонд за пољопривреду града Ниша повећао субвенције за осигурања у пољопривреди, па се очекује и веће интересовање пољопривредника за осигурање усева него претходних година.

Иако се из године у годину понављају слике уништених башта и воћњака услед града, што пољопривредницима доноси велике губитке, и даље је више оних који не осигуравају усеве.

"Кад сам имао кајсију у пуном роду, нисам осигурао и имао сам пред саму бербу страшну штету од града, тако да изгубио сам много више него да сам осигурао", каже Радослав Петровић из села Горња Трнава.

Јовановићи из нишког села Горња Трнава живе искључиво од пољопривреде. Они у воћњаке и винограде улажу много средстава и рада, па не желе да ризикују.

"Прошле године смо имали штету од града, и они су без проблема то надокнадили, на опште задовољство, што ме наводи да и ове године извршим осигурање", каже Горан Јовановић из села Горња Трнава.

Субвенције града за осигурања у пољопривреди ове године знатно су веће.

"Ове године издвајамо 40 одсто вредности полисе осигурања. Како држава још 40 одсто по претходним програмима већ издваја, свега 20 одсто пада на осигурање самог произвођача", каже Саша Стоиљковић, начелник Градске управе за пољопривреду.

"Кад се говори о усевима, најчешће се осигурава од града, пожара, елементарних непогода, а није могуће осигурати од суше, и обести трећег лица", каже Јелица Станојевић из Дунав осигурања.

Сем за крађу и вандализам, полиса се не може склопити ни за усеве на парцелама које пољопривреднци узимају у закуп, уколико нема уговора. Међутим, власници који рентирају њиве радије склапају усмене договоре.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару