Читај ми!

Нема мобе без пројектне документације

Мештани Горњe Јошаницe код Блаца, после вишегодишњих обећања надлежних институција која се никада нису остварила, договорили су се да о свом трошку реновирају школску зграду. Међутим, речено им је да одмах прекину радове јер немају пројектну документацију.

Сви мештани Горње Јошанице код Блаца окупили су се у школском дворишту, како би се изборили за допуштење да обнове сеоску школу и отворе амбуланту.

Иницијатива за пример могла је да потврди пословицу да се све може кад се људи сложе, да им надлежни нису стали на пут и забранили даље радове.

"Ту школу је село само подигло. Вукли смо циглу из Белољина. Сад је све дотрајало, треба да се реновира", каже Светозар Вујичић из Горње Јошанице.

"Сакупили смо сав новац, ништа од њих нисмо тражили, само да одрадимо то, али нам не дају", додаје Иван Поповић.

Уз обнову школе, желели су и да уреде простор за амбуланту, зато што им је најближи лекар у Блацу.

Надлежни у општини Блаце забранили су извођење радова, након чега је градилиште затворено, а школа упућена на подношење захтева за реконструкцију објекта.

"Треба да прибаве пројектну документацију, наравно, уз испуњење још неких услова, а то је уговор који треба да закључе са школом", каже Милијана Ђурковић, начелница ОУ Блаце.

У Дому здравља у Блацу су за РТС рекли да нису добили никакав допис од месне заједнице Горња Јошаница за отварање амбуланте, али и да постоје јасни критеријуми које прописује Министарство здравља.

Директор Дома здравља Блаце др Мирољуб Вуксановић каже да је потребно да постоји и одређен број становника.

"Не можете ви у селима, која су код нас, посебно у овим руралним подручјима, где је остало само старачко домаћинство, и где по последњем попису има од 50 до 100 становника, да отварате амбуланту", додаје он.

Село Горња Јошаница удаљено је десетак километара од Блаца. Има 250 кућа и нешто мање од 200 становника. Школу похађа шест ђака, а сви се надају, да ће се они, који су одавде отишли у свет, вратити.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару