Читај ми!

Обнова сеоских библиотека

Пројекат обнове сеоских библиотека у јагодинским селима новчано је помогла фондација Била и Мелинде Гејтс, а ових дана преговара се са општинама и библиотекама у Крагујевцу, Алексинцу, Врању и Рековцу. Ментори ће бити Јагодинци који су први осмислили и започели пројекат "Агролиб".

Чланови пчеларског удружења из Багрдана надомак Јагодине, редовно се окупљају у сеоској библиотеци, јер у својим домовима немају интернет везу. Они су у оквиру пројекта први прошли обуку за коришћење компјутера.

"Сада можемо до било које информације да дођемо у току пар минута из целог света што је најбитније тако да знамо шта се где дешава, а са брзином постижемо и цену меда и пословање може да се побољша", каже Милија Брајковић, пчелар из села Ловци.

Пројекат "Агролиб", започет пре четири године омогућио је многим пољопривредницима да читају стручне часописе, прате конкурсе, али и да продају воће и поврће на виртуелној пијаци. Своја искуства Јагодинци ће поделити са колегама из других градова Србије.

Директорка јагодинске библиотеке Весна Црнковић каже да су сами осмислили пројекат, који је препознат у целом свету.

"Сви они који су учествовали у њему саветоваће своје колеге широм Србије како би оживеле сеоске библиотеке", додаје она.

Представница амерчке организације Бјонд Аксес обилази сеоске библиотеке по Србији, након чега ће Фондацији Била Гејтса предлиожити да се укључи у финансирање пројекта.

"Видела сам да је одрађен добар посао у библиотекама које сам посетила. Бјонд Аксес иначе спаја
 библиотеке, владе и цивилна друштва у 30 земаља света и овај пројекат је један од најбољих на свету,ј единствен", каже Меган Волк представница организације.

Јагодинци су за обнову сеоских библиотека имали новчану потпору општине, а подршку имају и библиотеке других градова од својих локалних самоуправа.

Директор Народне библиотеке из Крагујевца Мирко Демић нада се да ће пројекат почети и у његовом граду.

Од локалне самоуправе добили су подршку те очекују да ће искористити шансу и почети пројекат.

"Агролиб"- пројекат јагодинских библиотекара препознат је у свету и награђиван у Вашингтону, Женеви, Бечу. Прекопиран је у Македонији, Летонији, Литванији. Уз подршку Министарства културе, кажу у "Бјонд Аксесу" могао би да заживи у свим сеоским срединама Србије.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару