Читај ми!

Електрификација коцељевачког краја

Проблеми са струјом мештана 11 села коцељевачког краја коначно су решени новом електромрежом. У Дружетићу, на граници са ваљевском општином, као и у већини удаљених заселака, ти проблеми су вишедеценијски.

До сада су долазили да  подижу попадале бандере и састављају покидане жице, а први пут после педесет година електромонтери у селу  постављају бетонске  стубове и нову мрежу.

У домаћинству Малешевића кажу да ће тек сада да живе као цивилизован свет.

"Да све нормално ради, а не као до сада да нам прегоревају сви апарати" каже Миломир   Малешевић из Дружетића.

"Кад укључим машину морам да искључим бојлер или нешто не може све заједно да ради", каже Биљна Васић из Дружетића.

У већини од 300 кућа раштркани по брежуљцима Дружетића због слабог  напон струје проблема је било напретек.

"Кад укључи музилицу моја снаја да музе краву ја морам да се вратим ако заборавим да искључим све овамо", каже Љубица Јанковић из Дружетића.

"Кад стигне сушење шљива једна сушара може да ради друга не може, један мотор прегори , други прегори нам је велики проблем", додаје Малиша Малешевић из Дружетића.

Милан Јанковић из Дружетића каже да је до сад имао пет компјутера, али да је сваки од струје прегорео, јер ниједан није могао да ради, а сада када је стигла струја све је лакше.

У  електрификацију коцељевачког краја Електросрбија уложила је 27 милиона. Постављено је 500 бетонских стубова и 22 километра нове мреже.

Председник општине Коцељева Верољуб Матић каже да је из буџета општине издвојено десет милиона за ову годину за елктрификацију што много значи за ово село и за пољопривреднике.

"Наредних пола века овај крај ће бити безбедан са снабдевањем електричном енергијом, а на  територији коју покрива Елекросрбија  Краљево која покрива близу 43 одсто територије Србије,  још 50 процената је под дрвеним стубовима", каже  директор "Електросрбија" у  Краљеву Срђан Ђуровић.

Благодети нове мреже вредни тамнавци једноставно коментаришу.

"Значи нам живот опстанак у овом селу", каже Веран Јанковић из Дружетића.

У Дружетићу се надају да ће ускоро добити и пут, како би из седамдесет сушара у селу осушену шљиву могли лакше и да допреме на тржиште.

Свако домаћинство на овим брежуљцима под воћњацима у просеку има по два хектара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару