Читај ми!

Наводњавање Мачве

Од укупно 70.000 хектара ораница у шабачком крају, наводњава се између три и 4.000 хектара. Реч је углавном о воћарској и пластеничкој производњи. Радови на изградњи црпне станице у Мачви која ће наводњавати 11.000 хектара, увелико напредују.

Резултати анкете у пет мачванских села, показују да је око 250 произвођача заинтересовано за наводњавање, што је велика већина, посебно у Белотићу, где доминира повртарска производња.

У домаћинству Смиљанића, од укупно 50 хектара, наводњавања се мањи део. Заинтересовани су и више, али кажу да о новом пројекту немају много информација.

"Пројекат је добар, али велика ставка у трошковима је нафта као енергент. Било би добро да се уради електрификација, што је најповољније. Ми смо изузетно заинтересовани за то", каже Ђорђе Смиљанић из Белотића.

Александар Смиљанић из Белотића каже да би било добро да држава помогне и да им појасни све.

У шабачким селима анкета још није завршена. Стручњаци процењују да ће наводњавање обезбедити, не само већу производњу и квалитет, већ и јачање прерађивачке индустрије.

"Ако смо имали три до четири тоне сувог зрна у просеку, овде ће сигурно бити преко 15 тона што нашег пољопривредног произвођача ставља у тржишну утакмицу, где можемо да се носимо са газдинствима у региону", каже Дарко Симић из ПСС Шабац.

Изградња најважинијег објекта, црпне станице Прека бара, која ће упумпавати 3,2 кубика воде у секунди,  напредује захваљујући средствима која је држава обезбедила у новембру-укупно 200 милиона динара.  Ради се убрзано у свим временским условима, иако није грађевинска сезона.

Директор ВП "Сава" Драган Топаловић каже да су та средства довољна да се заврши реконструкција каналске мреже и за изградњу две црпне станице за почетак наводњавања.

"Кредит са Емиратима који је потписан само ће убрзати завршетак радова", додаје Топаловић.

За развојни пројекат Мачвани имају студију извољивости. Регулисани су и имовинско-правни односи. Недостаје једино новац. Ако у сезони стигне, надлежни кажу, да ће посао завршити до краја године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару