Читај ми!

Славног имена, непримереног изгледа

Становници улице Милоша Обилића у Лебану имају вишегодишње комуналне проблеме. Њихова улица је неасфалтирана, без канализације, а у једном делу и без струје.

Без асфалта и без канализације деценијама се живи у улици Милоша Обилића у Лебану. Када ће бити решени комунални проблеми, мештани ове улице кажу, да не знају.

Надлежни општински органи кажу да су бројне препреке за њихово решавање, а да су они последица нелегалне градње шездесетих и седамдесетих година.

Славног имена, непримереног изгледа. Само километар од центра Лебана, а што је још теже улица је у брдовитом делу.

"И лети и зими не зна се кад је горе. Кад лети падне киша сручи се вода, као река низ улицу, а зими једва стижемо до кућа", каже Тома Митровић.

Комби, трактор или бицикл сигурнија су и чешћа превозна средства за овдашње становнике од путничких возила. Камион овде не може, а не стижу лако ни кола хитне помоћи.

"Скоро је долазила овде хитна помоћ, оштетили су возило и не верујем да ће скоро доћи. Овде је најсигурније воловским колима", додаје Милан Анђелковић.

И тако око шездесет домаћинстава овде живи већ скоро пола века. Што се иде даље низ улицу, како тврде, услови су тежи, а на крају улице је ромско насеље.

"Четрдесет година живимо овде и не знамо шта значи струја.", каже јаворка Сулејмановић.

Они који имају воду и струју кажу да су је сами довели. Овде нема ни канализације, а мештани кажу да не знају више коме да се обрате, јер су чинили то већ небројено пута, а не траже много. Они кажу да желе само нормалан живот.

"Само асфалт, не тражимо ми ништа више, уосталом не мора ни асфалт, може и коцка, или бар да се наспе, само нам требају нормални услови за живот", каже Стојан Тасковић.

Ова улица, кажу надлежни, неће променити изглед. Практично она постоји само у дужини од 144 метра. До краја асфалта, даље нелегална градња, нерешени имовинско-правни односи за сада непремостиви.

Директор Дирекције за планирање и изградњу Лебана Срђан Стојилковић каже да је за ту улицу урађен још 2011. године главни пројекат, али катастарски улица практично не постоји већ се и даље води као парцеле разних физичких лица.

"То решавање имовинско-правних односа није у нашој надлежности. Уз то треба додати да у појединим деловима због ограда, ширина гараже је једва два метра", каже он.

Воље има, али тренутно не и решења за улицу Милоша Обилића. У плану за асфалтирање за ову годину је десетак других улица, истовремено уже градско језгро Лебана потпуно мења изглед. Фонтана ће, кажу, заузети посебно место.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару