Читај ми!

Симбол храбрости и истрајности

Један од највећих српских композитора Станислав Бинички, "Марш на Дрину" написао је у част прве победе на Церу 1914. године и команданта Миливоја Стојановића Брке, који је предводио чувени Гвоздени пук. Ова корачница остала је симбол храбрости и истрајности нашег народа до данашњих дана.

У Народном музеју Крушевца чува се оригинал нотног записа Станислава Биничког.

Део талента, крушевљани кажу, Бинички више дугује другој реци Западној Морави на чијој је обали рођен. У селу Јасика у лето 1872. године.

Касарна у којој је Станислав Бинички рођен и где је као командант треће понтоњерске чете службовао његов отац Стеван данас је школа са 450 ђака. Иако је Станислав у њој живео неколико година, забележено је много тога па и то да се као трогодишњак умало није удавио у бунару.

"Из тог бунара га је спасио његов будући побратим Стеван Туфегџић који је био вођа певачког хора у Јасици. Касније је Станислав Бинички често долазио у Јасику баш код свог побратима", каже Вељко Стамболија, књижевник.

После школовања у Нишу, Београду и на музичкој Академији у Минхену, Бинички је започео богату каријеру композитора. Једну од најпознатијих корачница у свету "Марш на Дрину" компоновао је 1915. године у Крагујевцу.

Оригинал нотног записа овог марша представља једну од највећих драгоцености Народног музеја у Крушевцу. Чува се у депоу, док је копија изложена у оквиру поставке историјског одељења посвећеног Првом Светском рату.

Портпури "Мијатовке" сведочи  да је био пасионирани колекционар старих народних песама. Основао је 1904. године Симфонијски оркестар и њиме дуго дириговао. У Јасици скоро свако зна да је Бинички учио од Мокрањца, био хоровођа, оснивач српске музичке школе и први директор београдске Опере. У његовом родном селу опера "На Уранку" коју је компоновао обавезна је музичка лектира.

"Овог лета ће бити 12 година од како организујемо музичку манифестацију посвећену Станиславу Биничком и то лети када је он рођен. Главна улица која води до школе носи његово име, Културно- уметничко друштво Бинички постоји скоро више од три деценије. Мушки камерни хор Хор ,"Станислав Бинички" у Крушевцу постоји више од 80 година", каже Лидија Ужаревић, председница КУДА "Станислав Бинички".

Житељи Јасике планирају да, уз помоћ Града Крушевца на обали Западне Мораве, изграде концертну позорницу, а у оквиру манифестације посвећене Биничком, организују камп композитора и фестивал војних оркестара Региона.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару