Плаше ли се судски извршитељи посла

Прошле су скоро две године од доношења Закона којим се у наш правни систем уводе приватни извршитељи, а у Србији их још нема довољно. Уместо 347, колико је европским стандардима предвиђено, раде 133 извршитеља, у неким градовима их уопште нема или, као у Ужицу, тај посао обавља само један човек.

До тренутно нимало популарног звања од коjег страхују дужници и нередовне платише, стигао је са Завода за запошљавање, где се нашао после губитка посла. Уз положен стручни испит, Радиша Петрић постао је један од првих професионалних извршитеља у Србији.

Данас, готово две године касније, и даље је једини који тај посао ради за потребе Основног суда у Пријепољу и Привредног суда у Ужицу. За то време, имао је 1.550 извршних предмета, највише у области комуналних услуга, од којих је решио половину, а наплатио 30 одсто.

"Посао јесте стресан, није популаран у ово време, кад народ нема пара, али нешто мора да се ради", каже Радиша Петрић. "Нисам имао непријатности на терену, неколико позива телефоном и претњи, и то је све."

И мада би њихово ангажовање знатно олакшало и убрзало рад судова, и годишњи број од око 4.000 извршних предмета у ужичком Основном суду смањио за 80 одсто, у Привредном суду због, како се истиче, више механизама за спровођење извршења, тај посао је у надлежности једног, али не приватног већ судског извршитеља.

"Могуће - ако би било изабрано свих 14 приватних извршитеља овог суда - да би се повериоци за нека потраживања више одлучивали за приватне извршитеље него за судске, јер би се могло очекивати, с обзиром на њихов број, да ће те предмете брже решити", сматра Зорица Бојовић, в. д. председника Привредног суда Ужице.

И док за наплату својих потраживања, повериоци све чешће ангажују извршитеље из већих центара, у којима их је тачно онолико колико је и предвиђено, у мањим срединама ситуација је другачија.

Мала средина у којој се готово сви међусобно познају, стресна, повремено непријатна искуства на терену, само су нека од размишљања које овдашњи правници и адвокати незванично наводе као разлоге слабог интересовања за посао приватног извршитеља.

"Људи нису информисани, они сматрају да је то неки орган суда, утеривач дугова", каже једини приватни извршитељ у Ужицу. "Међутим, то је нешто сасвим друго - службено лице које овлашћења црпе из закона."

Више од педесет правника на евиденцији ужичког Завода за запошљавање годинама је без посла, а конкурс за 13 извршитеља на територији Златиборског округа и даље је отворен.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару