Читај ми!

Згради библиотеке прети урушавање

Зграда нововарошке Библиотеке "Јован Томић", која је под заштитом државе, иако реновирана пре 12 година, већ неко време прокишњава. Прети јој и урушавање крова због старе конструкције.

Са крова до темеља зграде старе више од 100 година, већ неко време, током обилнијих падавина, киша и снег, сливају се низ фасаду и нарушавају спољашни изглед, али и безбедност унутрашњости  зграде у којој су смештени, завичајно одељење ужичког Музеја и Библиотеке.

"Када се напуни плафон, онда почне доле да лије низ зидове, дуж целе библиотеке. А што је најгоре у овом делу је струја, па смо се пласили тога па смо потурали пластичне посуде, лаворе да не би дошло до неког споја јер је овде струја", каже Гордана Маркићевић, помоћни радник Библиотеке.

Иако реновирана пре десетак година, због специфицности поднебља и временских прилика које, како тврде, тада нису узете у обзир, кров прокишњава, а дрвена конструкција попушта под  теретом обилних падавина.

"Пропуштено је да се уради плоча, сада је то велики проблем, а самим тим повећава трошкове изградње. Најхитније је да се уради кровна конструкција и кров комплетно да се замени", каже  директорка Библиотеке "Јован Томић" Нера Човић.

Уз подршку Дирекције за изградњу, библиотека је припремила идејни пројекат реконструкције крова, која ће, како се процењује, коштати око осам милиона динара.

"Општина планира и своје учешће тако да смо ове године у буџету  планирали средства за суфинансирање, за учешће у финансирању овог објекта", каже председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић.

Очување, и заштита некада управне зграде турског царства, затим седишта локалне управе, данас библиотеке, зависи и од сагласности краљевачког Завода за заштиту споменика, али и надлежног министарства и донатора, који ће, како се надају, помоћи реконструкцију и сачувати овај објекат од даљег пропадања.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару