Читај ми!

Радон у води

Мештане Гложана код Власотинца узнемирили су резултати анализе воде са јавне чесме у селу. Због повећане концентрације радиоактивног радона, одлучили су да провере и квалитет воде у својим бунарима.

Деценијама су се на чесми уз некадашње игралиште становници Гложана освежавали. Спомен чесму подигли су давне 1958. године у знак сећања на страдале мештане у Другом светском рату. Већ дуже време ову воду избегавају, јер се, кажу, чуло да није исправна.

"Користила се, давно смо је доста користили док сам ја још у школу ишао. Сад мање. Сад се вода овде уопште не пије", каже Душан Цветковић, мештанин Гложана.

Сумње су потврђене. Анализа Геолошког завода Србије, који је воду сасвим случајно узорковао радећи истраживање геолошке подлоге за Просторни план Србије, показује да је вода са ове јавне чесме радиоактивна. Концентрација радона, штетног гаса без мириса и укуса је два пута већа од дозвољене.

"Ако га унесемо преко воде, а овде је случај да се налази растворен у води, то значи да утиче на ћелије ДНК структуре, односно можда да изазове велике поремећаје", каже председник општине Власотинце Зоран Тодоровић.

Као дипломирани физичар, коме је ова област блиска, први човек општине Власотинце је одмах реаговао. Вода је забрањена за пиће. Ова вест унела је нелагодност  међу мештане, јер Гложане нема водовод. Уз сваку од 160 кућа налазе се бунари.

"Оно што знамо јесте да је вода коју пијемо тврда, доста је тешка, бактерилошки би требало да је исправна, а сад што се тиче радијације то нисмо знали, али ово почиње да брине помало", каже Данијел Станковић, мештанин.

На потезу је поново општина.

"Ми као општинска управа позваћемо Геолошки завод да уради још неку анализу, односно поједине бунаре да испита па ћемо видети каква је ситуација", каже Тодоровић.

Мештани верују да ће резултати анализе воде уз њихових бунара бити добри и да вода до јавне чесме долази из црнотравског краја, где би могло да има налазишта урана.

"Питање је из које жиле излази та вода из чесме, да ли је то повезано са целим селом или је нешто посебно, то нико не зна док се не провери", каже председник Месне заједнице Гложане Бојан Милошевић.

Водовод је стигао до улаза у село. Добро је да су школа, пекара, млекара већ прикључени. Домаћинства мрежу добијају ове године.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару