Читај ми!

Kорморани десеткују рибљи фонд

У приобаље Дрине код Малог Зворника и ове зиме стигли су корморани, птице које годинама "опседају" то подручје и десеткују рибљи фонд на језеру и реци. Корморани, који су се на овом подручју појавили пре 20 година, немају природне непријатеље и дневно могу да поједу по пола килограма рибе.

Милорад Мићић из Доње Борине на Дрини пеца већ 50 година. У потрагу за рибом дошао је десет километара узводно и каже, сваке зиме доласком корморана, рибе је све мање.  

"Увек је било у овом периоду и то су такозвани зимовници где ми знамо где има рибе, али они  изгледа боље од нас знају и онда они пре дођу до свог плена него ми. Међутим, понешто се ипак улови, али не тако као некад", каже Милорад Мићић, риболовац.

Са њим се слажу и други риболовци са Дрине и Зворничког језера према чијим проценама ће корморани  оком 100 дана, колико бораве на језеру, извадити око 100 тона рибе.

"То не може на штап да се излови, ниједан риболовац не може колико корморани могу да направе проблема. Корморани су велике штеточине, они уништавају млађ", кажу мештани.

Корморани, који су се на овом подручју појавили 1995. године, немају природне непријатеље, а дневно могу да поједу око пола килограма рибе. Ове рибокрадице, највећи су истребљивачи рибе  тврде риболовци, који, пошто је корморан заштићена врста, немају начина да се без помоћи државе боре да заштите рибљи фонд.

"Поједине врсте риба су толико угрожене да чак прети њихов биолошки нестанак,  а да не кажемо о штети која настаје од повређивања од тог његовог оштрог кљуна, од стреса који доживљава риба па не може ни да се множи. Огроман, огроман проблем уопште и за државу Србију и за реке", каже Миодраг Ћирић.

Европска заједница је 1980. го­дине прогласила корморане за угрожену врсту и уведена је забра­на лова на њих. Међутим, због огромних штета које наносе риб­љем фонду и брзог размножава­ња, забрана је укинута 1996. годи­не свуда, осим у Србији.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару