Читај ми!

Изложба о Милошу Црњанском

У Библиотеци шабачкој у сарадњи са Народном библиотеком Србије, отворена је изложба "Лутам, још витак, са сребрним луком" посвећена Милошу Црњанском. Поставка обухвата део његовог легата као што су оригинални рукописи и књиге с белешкама, документа и фотографије.

Фотографије оца Томе и петогодишњег дечака у Темишвару, страница из свеске, разгледница из Будимпеште - само су део путовања Милоша Црњанског кроз живот и књижевност.

"Са радом Милоша Црњанског, могли смо да се упознамо у 3. години средње школе, тачније са његовом романом Сеобе. Сматрам да је тај роман на веома сликовит начин описује патње и суровост кроз које је пролазио наш народ у том периоду", каже Тина Васић, ученица Шабачке Гимназије.

Изложба има неколико сегмената, од Иланче и Темишвара, до Лондона и Београда.

"Ту имамо ретко издање, пилот издање Ламента над Београдом, које је издато у Јоханезбургу, имамо фотографију зграде у којој је становао, робне куће за коју је његова супруга Вида Црњански шила хаљине за лутке да би некако преживели", каже др Нада Мирков Богдановић, аутор изложбе.

На маргинама својих књига, Милош Црњански је остављао трагове активног читања, забележене често у покрету, у метроу или реду испред шалтера.

"Његова библиотека коју је увек носио са собом, са једним посебним начином обележавања текста, начином на који је он подвлачио места која су му била важна, правио одговарајуће белешке, правио је један специфичан вид читања, један специфичан вид знакова који говоре на који је начин он приступао тексту, као писац и као читалац", каже Светлана Јанчић, в.д. управника Народне библиотеке Србије.

Слојевити свет Милоша Црњанског и после 35 година од његове смрти, инспирише генерације читалаца и аутора.

"Велики број Шапчана је дошао, да како смо ми то на почетку рекли, постане део "Бескрајног плавог круга" Милоша Црњанског и зашто да не, постане звезда у том бескрајном плавом кругу", каже Кристина Арсеновић из Библиотеке шабачке.

Милош Црњански је донео одлуку да се његова заоставштина трајно чува у Народној библиотеци Србије. Ово је само један од легата из збрики  које су проглашене за културно добро од великог значаја.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару