Читај ми!

Због високих рачуна основали и удружење

Од ове грејне сезоне и Нишлије грејање плаћају по утрошку, а не по квадрату. У Градској топлани кажу да притужби има, али да су њихове екипе интервенисале свуда где је било проблема. Калориметри за сада постоје само на подстаницама, па су најнезадовољнији, како се и очекивало, индивидуални корисници у кућама. Они су због високих рачуна основали и Удружење.

Грејна површина куће Младеновића у Нишу је око 300 квадрата. Прошле зиме месечни рачун за грејање је био 25.000, а ове и до 38.000 хиљада динара. Власник твдри да је кућа добро изолована.

"Октобар, новембар, децембар и јануар очитавао је потрошњу калориметар тако да не плаћам процењену потрошњу него тачну потрошњу, а то је исувише", каже Светислав Младеновић.

Стварна потрошња једино се мери у кућама.

Радомир Јовановић каже да ће потрошачи у зградама са високим рачунима да се суоче тек када буду уградили калориметре у становима.

"Ми предлажемо да се те цене смање. Имали смо иницијативу удружења да се варијабилни смањи за 30 одсто, а фиксни део до десет динара. Онда би можда цене биле прихватлљиве и на нула степени целзијусових", каже Радомир Јовановић.

Цена грејања по квадрату раније је била 94,39 динара. Сада Нишлије плаћају фиксни и варијабилни део, па нпр. грејање за стан од 50 квадрата кошта око 4.300 динара.

Милена Павловић пи-ар Градске топлане у Нишу каже да је цена грејања оваква, јер грејање толико кошта на тржишту и да су они принуђени да своје обавезе ка добављачима енергената на онај начин на који је то тржиште прописало.

Комшије које се окупљају свакога дана овде кажу, да све више размишљају о другом начину грејања.

"Ако ја искључим неке грејаче, неке радијаторе, аутоматски сам смањио грејну површину, а он ми је наплаћује као да је користим и то није у реду", каже Драган Радовић.

За то постоји могућност делимичног искључења, наводе у топлани. Остали захтеви овог, како кажу, неформалног удружење су нереалне.

"Корисник увођењем тарифног система плаћа тачно онолико енергије колико је потрошио. Уколико су њихови рачуни увећани проблем је у потрошњи и ту треба тражити узрок, односно, ту треба тражити и решење", каже Милена.

Ипак, у топлани наводе да ће све, како кажу, реалне примедбе грађана бити размотрене.

rts.nis@rts.sr
+381 18 236 588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару