Читај ми!

Kуће за сиромашне

За пет година постојања фондација "Хумано срце Шапца" најсиромашнијим суграђанима изградила је, обновила или купила 45 кућа. У знак захвалности, Председници управног одбора фондације, Ружици Поповић, биће уручена Медаља за златне заслуге.

У 2013. години Хуманитарни Фонд Шапца обновио je 13 кућа најсиромашнијима. Поводом Дана државности, због хуманитарног рада, председници управног одбора фондације, Ружици Поповић, биће уручена медаља за златне заслуге.

За пет година рада и постојања фондација "Хумано срце Шапца" за најсиромашније суграђане изградила је, реконструисала или купила 45 кућа. Захваљујући несебичним људима, остварили су се снови многих породица.

У старој кући од ћерпича седмочлана породица Ђурђевић из Метлића, живела је више од 15 година. Новац који су Зејна и њен супруг Драгутин зарађивали радећи само сезонске послове, није био довољан за троје деце и поправку крова.

"У соби је плафон пао и ту када дуне јача олуја, ми не спавамо ноћу, пазимо на њих троје, да се то не би срушило на њих, живели смо у страху", каже Зејна Милић, мајка.

У кући коју је за Ђурђевиће купила Фондација "Хумано срце Шапца" сада има довољно места за све чланове породице. Најлепше им је, кажу, у великој дневној соби. Њивов нови дом има више од 100 метара квадратних. Први пут Ђурђевићи у кући имају воду и купатило.

"Имам сада своју собу коју делим са сестром, своје играчке и свој простор за учење", каже Весна Ђурђевић, ћерка.

"Сигуран кров над главом, велика срећа за њих и за мене, једва чекамо пролеће где ћемо радити, улагати, кренути даље, имати вољу за тим", каже Зејна Милић, мајка.

Боље услове за живот добила је и породица Чачић из Липолиста. У њихов нови дом сада често долазе гости. Фондација им је помогла у решавању и здравствених и стамбених проблема. Због повреде руке, Добросав је отишао у инвалидску пензију, а 13.200 динара колико месечно добија, није довољно за петочлану породицу.

"То је као неки нови живот. Ми нисмо ни знали шта немамо, живели смо без купатила и без воде, без простора, требало је ставити пет патика, пет ципела, пет папуча у две собе све и још ми да станемо. Можемо да се купамо кад хоћемо, то ми је омиљено, то нисам имала ни као дете", каже
Јелена Чачић из села Липолист.

Прву кућу Фонд је изградио 2009.године. Када је породици Гајић из Штитара у пожару изгорело све што су до тада имали, Ружица Поповић је одлучила да им помогне.

"Да бисмо неком помогли, морамо волети људе, морамо саосећати бар део њиховог бола и онда нам дође и идеја и начин на који ћемо моћи да им помогнемо", каже Ружица Поповић, председница УО фондације "Хумано срце Шапца".

Фондација сарађује са око 200 сталних и повремених донатора. Свакодневно брине о више од 100 породица, обезбеђује им храну, огрев и лекове, стипендира талентоване ученике и студенте. Само прошле године, захваљујући хуманим Шапчанима, реконструисано је и изграђено 13 кућа.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару