Читај ми!

Статуета Јоаким Вујић Андрашу Урбану

Редитељ из Суботице, директор позоришта "Деже Костолањи" Андраш Урбан, добитник је статуете "Јоаким Вујић" за 2014. годину, коју крагујевачки Књажевско-српски театар додељује за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији.

Добитник статуете "Јоаким Вујић" за 2014. годину је Андраш Урбан редитељ из Суботице и директор позоришта "Деже Костолањи".

О додели статуете је одлучивао жири који су чинили редитељ и уметнички директор крагујевачког позоришта Небојша Брадић, глумац Властимир Ђуза Стоиљковић, директор крагујевачког Театра Војо Лучић, драматург Марија Солдатовић и глумац Милош  Крстовић.

У образложењу жирија, наводи се да су представе које режира, позориште које је основао и води и фестивал који креира, најбоља препорука за добијање статуете са именом и ликом оснивача српског тетра.

"Урбан продире у савремени театар, трага за позориштем страсти, брзине, динамике и превазилази националне сужености. Његове представе, тезе интеркултуралности, а не мултикултуралности. Настају из потребе да се поставе важна питања епохе у којој живимо," наводи се у саопштењу жирија.

Прстен са ликом Јоакима, припао је Милану Русу, редитељу и директору Српског позоришта из Будимпеште, а Медаљон са ликом Јоакима Вујића, Културном и документационом центру Срба у Мађарској.

У Будимпешти је пре два века приказана прва позоришна представа на српском језику.

Управо, прва професионална позоришна представа Јоакима Вујића на српском језику, под називом "Крешталица" изведена је 1813. године  у тадашњој Пешти у позоришту Рондела. Отуда дубоке везе између крагујевачког и српског позоришта у Мађарској, које је успоставио Јоаким Вујић.

Крагујевачки Књажевско-српски театар годишње награде доделио је глумици Катарини Митровић и инспицијенту Николи Стевовићу.

Свим лауреатима, признања ће бити уручена на Дан театра, 15. фебруара.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару