Читај ми!

Винари почели обележавање Светог Трифуна

У Долову код Панчева винари су почели обележавање Светог Трифуна одржавањем 16. Винаријаде. Своје производе изложили су домаћини и из Алибунара, Јабуке и Скореновца.

Десетак Доловаца такмичило се у брзом испијању шприцера, а боцу вина као победник 16. Винаријаде однео је Марко Дечермић. И сви остали који су желели да пробају или купе ово пиће, имали су велики избор домаћих производа.

"Имам мали виноград на пола хектара, али купујем грожђе и правим неколико врста вина. Продајем и на мало и на велико, има за све муштерије", каже доловачки винар Лазар Пејчић.

Доловцима су у госте дошле колеге из Алибунара, који покушавају да обнове виноградарство у својој општини и такође већ три године организују винаријаду.

"Наше удружење је основано пре четири, пет година и зовемо се "умови виногради". Добили смо подстицајна средства од државе и поново смо почели да гајимо винову лозу, надамо се у све већем броју", каже један винар из Алибунара.

Пошто се налази на ободу Делиблатске пешчаре, због песковитог тла Долово има добре предиспозиције за гајење винове лозе. Некада је било великих површина под овом културом, кажу око 700-800 ланаца, а удружење "Свети Трифун" покушава да то сада поново оживи.

"Желимо да постанемо део винске туре у Србији и да подигнемо културу пијења вина, јер то је боговско пиће и људи треба да знају колико је вино добро и како треба да га пију", каже Богдан Анкуцић из доловачког Удружења винара.

Чланови удружења и сви који желе да гаје винову лозу добијају бесплатне саднице, а у тој акцији помаже и град Панчево. Доловце посебно радује што имају десетак младих виноградара, па се надају бољој будућности.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару