Читај ми!

Административни пингпонг кочи Будимку

Иако редовно измирује обавезе према држави, Пожешка Будимка се суочава са административним препрекама које успоравају напредак колектива. Министри три владе нису нашли времена да потпишу сагласност на отпис локалних такси које оптерећују Будимку, а које је Општина одобрила.

Будимка Пожега, предузеће у поступку реструктурирања, већ четири године предузеће покушава да својим производима освоји и страна тржишта.

Иако није на списку српских губиташа, који се реструктурирају, напредак овог предузећа кочи државна администрација.

"Све смо урадили што је у нашој моћи", наглашава Ђорђе Стевановић, директор предузећа Будимка. "Ми смо државно предузеће, где је држава власник 56 процената, а држава неће да да ни обичан папир који би Будимку ослободио дуга од 500 хиљада евра прихода локалне самоуправе, који смо дужни за период када Будимка није радила, нити је имала какву производњу."

Одборници Скупштине општине Пожега у два сазива пристали су на отпис тих такси, али уколико на то пристане и Влада Републике Србије.

"Јесте запослено 105 радника, али они уредно измирују своје неке обавезе, које имају у текућем пословању", потврђује Милован Мићовић, председник општине Пожега. "И наш задатак је да помогнемо све оно што је под нашом ингеренцијом, да она стане на ноге."

Три Владе, три министра и два сазива републичке скупштине, међутим, нису пронашли времена да се стави потпис на отпис тих дугова, који се односе на локалне таксе.

"Ово предузеће државу не кошта, од овог предузећа држава има далеко већу корист него што имају од Застава аутомобила, јер паре уложене у Застава аутомобиле треба да се врате", подсећа директор Будимке, уз напомену да је у то предузеће уложено мало новца и да је тај новац враћен. "И ово је предузеће у реструктурирању, које има позитиван капитал, није негативан капитал, јер већина предузећа која су у реструктурирању имају негативан капитал".

Из Владе је пре три године стигао одговор да они нису надлежни за питања локалних такси. Након административног пингпонга, Пореска управа почетком прошле године ипак је утврдила да је Влада надлежна.

Питање отписа локалних такси за Будимку тако ће се, по свему судећи, наћи и пред новим министрима и народним посланицима. Ваљда ће неко од њих коначно олакшати пословање предузећа, које је заправо у државном власништву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару