Читај ми!

Mатематику, физику и хемију воли највише

Међу добитницима традиционалне "Светосавске награде" Министарства просвете је и четрнаестогодишњи Предраг Цветковић, ученик Oсновне школе "Ђура Јакшић", у Јелашници код Ниша. Државни је првак из физике и другопласирани на државном такмичењу основаца из хемије.

Ретки су слободни тренутци, као овај, које Предраг проводи за рачунаром. Учи два до три сата дневно, а пред такмичења, каже и цео дан. Светосавску награду сматра престижном, а математику, физику и хемију воли највише на свету.

"Волим да гледам неке научне емисије о свемиру и о електротехници, исто кад порастем волео бих да се бавим електротехником", каже Предраг.

Предрагова мајка Ратка, иначе домаћица, и отац Драган, по занимању аутомеханичар,  одушевљени су успехом свог сина, али и помало збуњени пажњом медија.

"Дете свуда учи, папири су по целом радном столу, исто тако и овде су књиге по радном столу", каже Ратка Цветковић, Предрагова мајка.

"Јако је миран и повучен, али оно што замисли то и уради", додаје Драган Цветковић, Предрагов отац.

За најбољег основца у Нишу наставници у његовој Основној школи "Ђура Јакшић" у Јелашници кажу да је радознао, уме логички да размишља и увек је спреман да сазна нешто ново.

"Без тога не може да иде на такмичења, без тог логичког размишљања, тако да од Пепе је све то на једном месту повезано, и, опет наглашавам, огроман рад и таленат", каже Нина Кошанин, наставница математике.

Другови из школе, међу којима је омиљен, о свом Пепи, како га зову, имају само речи хвале.

"Пепа је заиста добар друг и један сјајан физичар, сјајан математичар, и сјајан хемичаа и заиста смо сви поносни на њега", кажу другови.

Сталним освајањем награда из физике, математике и хемије, и признајем као што је "Светосавска награда, Предраг је на најбољи начин презетновао своју школу.

"Ја мислим да ће за њега да се чује у будућности, и то много, и да ће да буде један од водећих људи у том делу науке", каже директорка Основне школе "Ђура Јакшић" Слађана Миладиновић.

Предраг се ових дана спрема за још једно такмичење из физике. Ускоро завршава 8. разред и планира да упише специјализовано одељење нишке Гимназије Светозар Марковић или Математичку гимназију у Београду.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару