Читај ми!

Чачанин на Берклију

Стеван Милијановић из Чачка први је из Србије који се директно уписао на завршну годину бостонског колеџа.

Већ четири године предавачи престижног америчког музичког колеџа Беркли, организују аудиције у Београду за пријем наших студената. На новембарској аудицији Стеван Милијановић из Чачка остварио је велики успех. Први је Србин који је успео директно да се упише на завршну годину
бостонског колеџа.

Наставак музичког образовања на Берклију за Стевана Милијановића остварење је давнашње жеље. Има само седамнаест година од којих се дванаест професионално бави музиком. Свира клавир и саксофон. Са пет година је уписао музичку школу, а већ са седам освојио је прво место на свету за музицирање на клавиру.

Тренутно је ученик завршне године средње музичке школе "др Војислав Вучковић" у Чачку на одсеку за клавир. Последњих неколико година посветио се џезу па је са својим бендом почео да свира ауторску музику. За Беркли аудицију дуго се спремао.

"Мој професор Васил Хаџиманов који ме учи џезу, он је иначе завршио Беркли у Бостону. Дао ми је ту идеју да пробам да се упишем и да добијем неку стипендију", каже Стеван Милијановић.

У јуну Стеван завршава музичку школу, а од септембра постаће студент завршне године бостонског музичког колеџа. Први је Србин коме је то пошло за руком. На путу ка Берклију Стеван има свесрдну подршку породице. Пре свега, млађег брата Алексе који у бенду свира бубњеве.

"Мој је план само да одем тамо да покушам да се снађем, јер ћу бити тамо сам и наравно ићи ћу на ту четврту годину. Кад будем завршио да ли ћу тамо остати или вратити се не знам, ја бих волео да се вратим и да наставим са бендом да свирам овде", открива планове Стеван.

За студије клавира, поред музичког образовања, било је потребно и искуство бављења музиком, али и награде. Стевану ништа од тога не недостаје. Са бендом Jazz project успешно наступа већ неколико година, а за класичну музику, каже, престао је да броји награде.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару