Читај ми!

Фебруарска суша

Претходних дана снежна мећава пустошила је Војводина, док је у брдско планинским крајевима зима ове године изневерила не само скијаше, већ и житеље. Због слабог снега ове зиме пресушили су многи извори и бунари, па се тако пољопривредници морају снаћи да обезбеде пијаћу воду.

Суша би у топлијим месецима могла довести и до масовне продаје стоке, од чега би уместо сточара, највише профитирали прекупци и шверцери, а због високих цена и грађани Србије.

"Воде саде на преливу нема нимало, а иначе и за служење воде врло мало. А од 1973. године када је направљен базен никада није било да прелив није пун и да нема овуда поток". Када би било снијега, било би и воде", кажу мештани.

Док су у равној Војводини сметови задали главобољу, у брдовитом делу Србије вапе за снегом. Многи житељи у планинском појасу Маљена, попут Росе Лубинић из Мршеља, кажу да не памте тако мале падивине, због чега су им пресушли извори за воду.

"Сналазим се вако, како ватам кишницу, идем тамо по потоку терам краве те појим, за у кућу доносим. И ето како се сналазим", каже Роса Лубинић - Мршељи, општина Пожега.

Пијаћу воду Роса добија од комшије, чији резервоари још нису пресушили, али су при крају, какав је случај и у домаћинству Свела Томића. Он тврди да ће, уколико се хидролошка ситуација не поправи, пољопривредници бити принуђени да продају стоку. Цену ипак неће диктирати сточари.

"Пошто откупа организованог нема, стоку иначе купују прекупци, шверцери. Логично они ће цену оборити, кад знају да мораш да продаш", каже Свеле Томић - Мршељи из општине Пожега.

Осим алтернативних извора, који су пресушили и река Каменица ове зиме има водостај какав је уобичајен у летњем периоду. А изостанак падавина у зимском периоду, могао би се неповољно одразити и по грађане који зависе од реке Рзав.

Фабрика воде Рзав у Ариљу обезбеђује пијаћу воду за 250.000 становника. Иако воде тренутно има, проток реке је два и по пута мањи од уобичајеног. Снег или обилније кише могле би то променити, али директор фабрике воде Љубо Лазовић каже да осим небеса, постоји решење, чија је реализација у рукама човека.

"Значи једном добром и квалитетном изградњом акумулације Сврачково, ови проблеми који се јављају и сада и зими, а поготово у летњем и јесењем периоду би се избегли", каже Лазовић.

Док мразеви и реке спирају последње трагове снега, време је да се локалне заједнице и републички органи позабаве плановима у случају дуготрајне суше. Само тако спречиће се непријатна изненађења, која су грађани Србије приморани да трпе управо због неблаговремених планова надлежних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару