Читај ми!

Подршка оболелима од рака

У Јабланичком округу од 1999. до 2011. године број оболелих од малигних болести бележи раст од 14,8 процената. Рак подједнако погађа и сиромашне и богате и младе и старе. Око 40 одсто оболелих, осим са физичким тегобама, суочава се и са психосоцијалним проблемима.

Педесетседмогодишња Слађана, економиста и четрдесетдеветогодишња Татјана, медицинска сестара упознале су се и спријатељиле у Клубу онколошких пацијената лесковачког Дома здравља.

Обе су у 42. години самопрегледом откриле промене на дојкама и дијагностикован им је карцином. Прво је, кажу, био шок, а онда су, уз помоћ породице и стручњака овог Клуба, успеле да превазиђу све кризе и разбију митове о раку.

"Делимо иста размишљања, имамо исте жеље, да живимо што дуже и да се болест не понови", каже Слађана Ђорђевић.

"Мислим да о тој теми треба много да се говори, јер наша средина мало теже прихвата ту дијагнозу", додаје Татјана Гичић.

Дружење, разне секције, заједнички излети, прославе празника, акције помоћи социјално најугроженијим члановима. Клуб им је као други дом, насушна потреба, зато радо долазе овде где их топло дочекује социолог Зорица Менковић, чији је рад овенчан Октобарском наградом града.

"На кинеском криза значи опасност, али и могућност, шансу. Рак је болест која изазива психосоцијалну кризу. И ми управо проналазимо путеве и могућности како да се променимо, да опстанемо", каже Зорица Менковић.

Мањак простора у Клубу, али и на одељењу Онкологије Опште болнице у Лесковцу, где годишње има 1.500 хоспитализованих и троструко више пацијената дневне болнице. Од малигних болести, најчешћи су карцином плућа код мушкараца и карцином дојке код жена у Јабланичком округу сваке године оболи хиљаду људи, а умре половина.

"Прави начин за смањење смртности је  крининг, дијагностика за рано откривање малигних болесто односно када је болест у првом и другом стадијуму", каже др Горан Живковић, начелник Онколошке службе.

Са скринингом дебелог црева кренуло се прошле године. Прегледано је око 6.000 људи.  

"Откривено је 11 карцинома дебелог црвеа, 19 полипа и 23 случајева других обољења која су даље процесуирана", каже др Вања Илић из Завода за јавно здравље у Лесковцу.

Ускоро почиње и програм раног откривања рака дојке и грлића материце за око 22 хиљаде жена са подручја Јабланичког округа. Здрави стилови живота, редовне контроле, пут је, кажу, до смањења ризика, а уз скрининг и до победе опаке болести.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару