Читај ми!

Председничка улица у Крушевцу

Крушевац има Пећку улицу у којој живе занатлије, Грчки шор са трговцима, боемску четврт, радничко насеље Катангу и "председничку улицу" у којој су живели или живе четири председника општине и садашњи градоначелник Крушевца. То је уједно и једина улица у граду у којој су, недавно, засађене јапанске трешње.

Обилићева улица постоји од настанка Крушевца. Некада је била шор, а данас је модерна једносмерна саобраћајница налик на мали булевар.

"Волим што је посађено ово дрвеће. Не знам да ли ће да се прими, али то су оне дивне јапанске трешње", каже др Мариола Бинић, строседелац из Обилићеве улице.

"Нису џабе ови председници и остали великани били у тој улици", додаје Томислав Симић, новинар из Обилићеве улице.

Поред свих квалитета које би требало да има градоначелник Крушевца, важно је, очигледно да је из Обилићеве улице. Узор свима је Антоније Стефановић који је до сада најдуже председниковао општином - од 1920. до 1929. године и имао надимак пашкиш што у преводу значи поштен.

"То Антино поштење било је стварно легендарно. У дворишту градске куће један кажњеник, са од прилике 20 до 30 година је цепао дрва. То не би било ништа чудно да тај кажњеник није био његов син Синиша", каже Мирољуб Ницовић, хроничар Крушевца.

И он је био житарски трговац који је заслужио трогодишњи мандат у Градској кући, све до 1941. године. Први људи Крушевца почетком овог миленијума су углавном из Обилићеве улице.

"Ја сам имао пуно сјајних идеја о уређењу града и ове улице иако тада нисам живео у њој и хвала садашњем градоначелнику што је то урадио", каже др Сава Попадић, бивши председник општине.

Драган Аздејковић, бивши председник општине каже да сви говоре, иако су различитих партија.

"Можда је то мало чудно, али је истинито", додаје он.

Често двојица бивших председника и садашњи градоначелник пију кафу заједно.

"Вероватно да смо се  учећи једни од других квалификовали на неки начин за функцију коју ја обављам, а коју су пре мене обављале моје комшије", каже градоначелник Крушевца Братислав Гашић.

Обилићева је у центру, а нема буке и велике градске вреве што чини ову улицу, поред Багдале отменим квартом, најпожељнијим местом за живот у Крушевцу.

rts.krusevca@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару