Читај ми!

Протест против смена у школама

Представници Удружења родитеља ђака и неколико десетина Шапчана протестовали су испред ОШ "Јанко Веселиновић" због најаве сменског рада у шабачким основним школама. Петицију против увођења смена потписало је око 7.000 грађана.

Због најаве поновно промена смена у основним школама, које су прошлог новембра уз подршку локалне управе укинуле сменски рад,  Удружење родитеља шабачких ђака "Фах" организовало протест.

Они траже да шабачки режим, који се примењује последњих година, остане исти, да прваци увек
иду од 13 часова, а ученици старијих одељења пре подне на наставу. Против наизменичних промена смена изјаснило се петицјом око 7.000 грађана. Због обавезујућег закона тражили су да се провери уставност спорног члана, жалили се и заштитнику грађана.

Нећемо одустати од захтева за укидање сменског рада, кажу у шабачком  удружењу родитеља ђака, окупљени на протесту поводом најаве поновног увођења смена у основним школама.

"Ово је недопустиво и срамотно што се неко поиграва са нашом децом, прво су из министарства на наше захтеве одговорили позитивно, а након неког времена дају опречне одговоре", каже Мирјана Неговановић из Удружења родитеља ђака "Фах" у Шапцу.

На проблеме због сменског рада указали су и просветни радници и  родитељи.

"Кад смо променили следећег месеца смену рапидна је разлика, до великог одмора нису се пробудили, нису сконцентрисани, гладни су не знају шта ће од себе тако да сам приметио велику разлику што се тиче њиховог напредовања", каже Драган Митрић, учитељ ОШ "Стојан Новаковић".

"Старије генерације када иду поподне немају времена низашта, цео дан им је упропаштен, јер имају седам осам часова, немају времена ни за учење ни за себе", каже Жељко Пантелић, родитељ.

Љиљана Перић, родитељ каже да је њено дете пети разред, да се враћа у пола осам аутобусом по мраку кући.

"Ја сам забринута јако, чека сат и по аутобус јер нема линије која би га превезла назад", додаје она.

Поред бриге за основце удружење је стало у заштиту Шабачке Гимназије којој су укинута два одељења.

"Деца су изузетно заинтересована, прошле године смо имали могућност да упишемо два одељења којима је то била прва жеља информатички смер, а у друштвеном смеру се увек пријављују најбољи ђаци, колеге су забринути због могућности да остану без посла", каже Маријана Исаковић, професор у Шабачкој гимназији.

Протест су организовали испред школе чија је директорица председница актива директора, јер је она, како кажу, спона са школском управом која је у Ваљеву.

Захтев за укидање смена подржан са потписима 7.000 грађана, коначно ће истичу, моћи да презентују и министру просвете. Састанак је заказан за 4. фебруар.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару