Читај ми!

Ликовни салон Светом Сави у част

У галерији књажевачког завичајног музеја, отворен је 23. Дечји ликовни салон "Свети Сава". Манифестацију у част највећег српског просветитеља, која је прерасла у традиционалну смотру стваралаштва књажевачких школараца, од 1991. године приређују породица Михајловић и завичајни музеј Књажевац.

Пресецањем славског колача, светосавском химном и пригодним програмом књажевачких школараца, отворен је и 23. Дечји ликовни салон "Свети Сава".

На овогодишњи конкурс за најбоље ликовно остварење и најбољи славски колач, пристигло је више од две стотине цртежа и слика и славских колача из књажевачких и нишких основних и средњих школа.

За овогодишњу светосавску изложбу жири је одабрао стотинак ликовних радова и тридесетак славских колача и наградио најуспешније ученике. Конкурс за најбољи славски колач одржан је једанаести пут.

Милена Милошевић Мицић, историчар уметности и кустос Књажевачког завичајног музеја каже да је и ове године било великог интересовања деце за учешће на конкурсу и да су пристигли изузетно квалитетни радови.

"Није било лако изабрати најбоља остварења у свим категоријама и било је више него очигледно, када су у питању индивидуални радови, да су деца радила сама. Због тога смо ове године проширили број категорија на седам са по три награде, а у једној од категорија увели смо и четврту награду. Светосавски ликовни конкурс опет је показао да има талентоване деце и наша обавеза је да их подстичемо на рад када препознамо њихов таленат. Зато и овај ликовни салон постоји већ више од две деценије", каже она.

Светосавски ликовни конкурс започео је свој живот 1991. године. Оснивач Славољуб Михајловић каже да је тада тешко могао да замисли да ће смотра постати традиционална.

"Почетком деведесетих био сам власник књижаре у којој су највећи промет правила управо деца. Одлучио сам да им се на неки начин одужим и дошао на идеју да покренем ликовни конкурс на школски празник, дан Светог Саве. Радује ме то што је моја идеја заживела и постала права традиција у мом граду и што је Завичајни музеј, препознајући у њој вредности које сам и ја препознао, одлучио да заједно са мојом породицом учествује у организацији салона", каже Михајловић.

Да Светосавски ликовни салон окупља заиста талентовану децу, можда најбоље говори податак да је више од десеторо до сада награђиваних младих учесника или на студијама или су већ завршили уметничке школе и факултете ликовних и примењених уметности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару