Читај ми!

Са фабриком у село дошле и роде

За мање од три године пословања у Србији, словеначка фабрика каблова у погон у сремском селу Платичеву уложила је више од два милона евра. Производња и број радника увећани су неколико пута. Нов погон задржао је и младе у селу. Више је бракова и деца па је жеља свих изградња вртића. Пројекат постоји, али недостаје новац.

Од малог погона са 20 радника, данас је фабрика каблова у Платичеву са више од 100 запослених. Кабловске сетове за белу технику и кућне апарате праве, углавном, жене из села и околних места.

"Посао ми је близу, задовољна сам платом, посао је сталан, сигуран, плата редовна, норме постоје, могу да се постигну, посао није тежак'', каже Сања Будалић, радница из Платичева.

"Из Хртковаца сам, радим овде десет месеци, за мене посао значи јако пуно пошто сам мајка двоје деце, посао ми је стварно потребан'', додаје Јелена Игњатовић, радница из Хртковаца.

Просечном платом од 25 хиљада динара задовољни су углавном сви запослени. По потреби ради се и у три смене, а до краја године биће упослено још око 50 радника.

"Веома је занимљиво радити у колективу са женама, мора све да буде под контролом, све да функционише, да нема застоја, да нема грешака'', каже Никола Рађеновић, радник из Хртковаца.

У овом погону дневно се утроши више километара каблова изузетног квалитета и угради се на хиљаде различитих конектора.

Кабловске сетове из Срема користе скоро сви погони ''Горење'' у Србији, међутим већина производње одавде иде у извоз, чак 95 одсто производње иде у Русију, за фабрику беле технике.

Нов погон задржао је и младе у селу. Више је бракова и деца па је жеља свих изградња вртића. Пројекат постоји, али недостаје новац.

Директор ''Цаблеx С'' Платичево Златко Јутић каже да у овом моменту имају пет трудница.

"Неке су се породиле, неке су на породиљском, то би јако било згодно да тај вртић буде ту, да оне могу безбрижно да раде  и ту децу оставе'', додаје Јутић.

У Платичеву расте више од 50 малишана који би могли да бораве у вртићу, тврде мештани, који се надају да ће им Општина Рума изаћи у сусрет, као што је фабрици каблова помогла у изградњи производне хале.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару