Читај ми!

Књажевац у знаку уметности

"Од Де Кирика до Мештровића" и "Његошу у част", изложбе у књажевачком Дому културе и Модерној галерији организовала је, поводом 25. годишњице рада, Уметничка галерија „Радионица душе" у сарадњи са Општином Књажевац.

Љубитељи уметности у Књажевцу ових дана моћи ће да разгледају две занимљиве изложбе. У Дому културе постављена је изложба скулптура под називом "Од Де Kирика до Мештровића", а у Модерној галерији изложба слика и цртежа "Његошу у част".

Портрети, актови, скулптуре у бронзи, дрвету, мермеру и пластици - дела двадесет четворо уметника чине поставку изложбе "Од Де Кирика до Мештровића". Скулптуре су из приватних колекција Момчила Тодоровића и Владимира Томчића који су одлучили да их учине доступним
јавности.

Допуњена радовима млађих аутора из збирке народног музеја у Зајечару, изложба казује причу о скулптури на подручју некадашње Југославије од почетка двадесетог века до данас.

Посебну вредност поставци дају радови Ивана Мештровића и скулптура Археолог италијанског уметника Ђорђа де Кирика, оснивача метафизичке школе у сликарству.

Говорећи о колекцији скулптура које је сакупљао више од тридесет година, галериста и публициста Момчило Тодоровић наглашава да Владимир Томчић и он намеравају да своје скулптуре поклоне граду Београду:

"То је наша жеља и овај легат смо већ понудили граду, али још нисмо добили одговор да ли је наша идеја прихваћена или није."

Његошу у част

У Модерној галерији, Књажевчанима је двадесет сликара различитих генерација представило своје виђење лика и дела Петра Петровића Његоша. Изложба је приређена у част двестоте годишњице од рођења великог песника, владара и владике.

Виолета Оцокољић, сликарка из Београда, која је присуствовала свечаном отварању изложбе каже да је Његош њена стална инспирација:

"Велики сам љубитељ Његоша и годинама већ помно проучавам његова дела, па сам на платну желела да покажем своје виђење његовог стваралаштва. Иако се моја слика позива на његов портрет, специфична атмосфера око тог лика треба да укаже на његово духовно трагање за суштином и истином."

Радионица душе

Модерна галерија, коју је Момчило Тодоровић даривао свом завичају, уз помоћ локалне самоуправе обновила је рад после дугогодишње паузе. У њој се налазе и сталне поставке двојице великих сликара - Владимира Величковића и Књажевчанина Драгослава Живковића.

За досадашњу сарадњу са Уметничком галеријом Радионица душе Милан Ђокић, председник Општине, каже да је то добар пример сарадње фирме која се бави културом и уметношћу и локалне средине у корист грађана који ће моћи да уживају у квалитетним и актуелним културним програмима као и љубитељи уметности у престоници.

Изложбе у Књажевцу приређене су поводом обележавања јубилеја Уметничке галерије Радионица душе, која је током четврт века постојања приредила око две стотине изложби и већи број библиофилских и мултимедијалних монографских издања из области културе и уметности.

Једно од њих је прва монографија једног од најзначајнијих српских сликара с краја 19. и почетка 20 века. Момчило Моша Тодоровић је поред сценарија за це-де и прикупљања слика з изложбу и монографију поводом 150. годишњице рођења великог сликара, ангажовао познате историчаре уметности и ликовне критичаре, чији текстови, уз квалитет репродукција и штампе, доприносе вредности публикације. Све текстове на српском језику прати и превод на енглески.

Дане културе у Књажевцу, у организацији Радионице душе, употпуњени су књижевном вечери Србе Игњатовића и концертом Јована и Наде Колунџије.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару