Читај ми!

Зидање Скадра у Врбасу

Врбаски уметници заборавили су како изгледа позоришна сцена, али нису заборавили шта је уметност. Они 20 година чекају на здање у којем би могли да покажу шта знају и умеју, а њихови суграђани на тренутак када неће морати да путују у Нови Сад или Сомбор да би видели позоришну представу.

Врбас, град са скоро тридесет хиљада становника, један је од ретких у Србији који нема Дом културе. Зграда за ту намену подигнута је пре 20 година и  репрезентативног је изгледа, али је изнутра недовршена и запуштена.

Скадар на Бојани - тако Врбашани називају недовршену зграду позоришта у центру града. Изградња је почела пре 20 година, када је старо здање Дома културе изгорело. Од тада у овом бачком граду не гостују професионални театри, а сцена недостаје и аматерским дружинама, највише фолклорним ансамблима.  

Руководилац Фолклорно-музичке секције Културног центра Врбас Љубомир Вујчин каже да се фолклораши сналазе на разне начине, пробе одржавају у фискултурним салама или просторијама месних заједница:

"Једва чекамо да овај објекат добије своју функцију и да врбаски аматери коначно могу да прикажу оно што су годинама стварали јер негују наш традиционални фолклор."

И за рад Драмско-рецитаторског студија Културног центра неопходан је посебни објекат, каже Весна Дринчић Ђилас, руководилац тог Студија:

"У недостатку простора који смо изгубили 1992. године, заборавили смо како изгледа права сцена, али не и шта је права позоришна представа."

Данас су аматери принуђени да своје пробе и премијере најчешће изводе у дворани бисокопа. Некад је у врбаском позоришту, представе са најсложенијом сценографијом, пратило више од четири стотине гледалаца. Изводиле су се ту и опере и оперете. У Дому културе постојала је галерија, као и клуб где су се окупљали млади.

Радови су почели после пожара 1992. године и свака нова власт од тада обећавала је завршетак градње.

Члан Општинског већа Душко Чутило каже да је новоформирана локална власт упозната са "ситуацијом" у згради Дома културе:

"У Врбасу је нова локална власт формирана пре месец дана, уочили смо многе проблеме у овом граду, а један од њих је, свакако, и овај. У наредном периоду, сигурно ћемо покушати да видимо у чему је проблем и на који начин ми, као локална самоуправа, можемо да га решимо."

Чекајући на свој храм културе, љубитељи сценских уметности из Врбаса, одлазе у позоришта у Нови Сад или Сомбор.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару