Читај ми!

Марине златне руке

Мара Јаблановић из Жиче успела је да, у кратким предасима од напорних пољопривредних радова и свакодневних кућних послова, од куће коју је наследила од брата направи музеј рукотворина. Све што је у њему, почев од ћилима, таписерија, народних ношњи, прекривача, јастучница, везених и тканих радова, сама је урадила.

Свако ко је имао прилику да види ручне радове Маре Јаблановић рећи ће да ова вредна и надарена Жичанка има златне руке за вез, штрикање, плетење, ткање. Кажу и да рукама може да створи све што очима види.

"Од седме године почела сам да плетем и везем уз мајку која ме је свему научила", присећа се Мара. "Љубав према традицији и свему по чему је српски народ препознатљив била ми је подстицај да учим, овладам занатом и сачувам од заборава све наше што је вредно."

У кући је било десеторо деце, петоро браће и пет сестара, и сви су једни другима били узор у свему, у раду, пошењу, братској и родитељској љубави посебно, прича Мара Јаблановић:

"Неговали смо старе обичаје, волели народну ношњу, песму и игру. Отуда и моја посвећеност ручном раду и мотивима карактеристичним за Жичу и Србију."

Њена сестра Станка са задовољством прича о Марином умећу, племенитом односу према породици, несебичном труду да своје умеће пренесе на друге.

Кућу наслеђену од брата Мара је претворила у праву ризницу вредних ручних радова, али и учионицу где сви заинтересовани могу да науче тајне њеног умећа.

Драгица Зупањац прича да је доста тога знала још док је живела у ушћанском селу Гокчаници, али да је након удаје у Жичу, од сусетке Маре Јаблановић научила да одлично везе и плете.

Преме најмлађима, Мара има највише стрпљења и љубави, јер жели да иза ње остану праве наследнице у послу који јој много значи у животу Ања Илић и Марина Марковић за своју учитељицу имају само речи хвале.

Ова 75-годишња Жичанка још се није уморила и с много елана и даље ради јер, као каже, њене руке доконе не могу.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 233 463

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару