Привредници оснивају приватну комору

Приватни предузетници очекивали су да ће Привредна комора вршити притисак на локалне и државне институције како би им се олакшало пословање. Међутим, кажу у Асоцијацији малих и средњих предузећа, препуштени су сами себи, због чега су одлучили да оснују прву приватну комору у Србији.

Асоцијација малих и средњих предузећа прикупила је 150 приступница приватних предузетника, што је довољно за оснивање прве приватне коморе у Србији. Они су незадовољни досадашњим радом Привредне коморе, јер њихове интересе не заступа на прави начин.

Милан Кнежевић, председник Асоцијације малих и средњих предузећа каже да су приватни предузетници препуштени сами себи, а очекивали су да ће Привредна комора константно вршити притисак на локалне и државне институције како би им се олакшало пословање.

"У приврeденим коморама Србије ради око 800 људи који сваког дана долазе на посао да би нама било боље, а привредницима је све горе", наглашава Кнежевић. "Плате су им често и два пута веће од плате председника Србије, тако да они немају интерес да заоштравају своје односе са државним институцијама ради одбране наших циљева."

Приватни предузетници не споре да су Привредне коморе у Србији кадровски и инфраструктурно веома добро опремљене, али тврде и да они од тога до сад нису имали много користи иако редовно измирују чланарину.

Филип Перић, директор Финет инжењеринга из Панчева сматра да се што пре нешто мора променити:

"Привреда вапи за тим да неко проследи њен глас до оних који могу да им помогну. Никако да допремо до људи који одлучују о нашим и о судбинама људи које ми запошљавамо. Сматрам да би Привредна комора могла да изврши пресудан утицај и зато, да би опстала, мора да промени начин размишљања и рада."

Привредна комора у Панчеву има 350 чланова из Јужног Баната, а некада их је било много више. Овде признају да нису увек били довољно агресивни према Влади приликом доношења битних закона, али истичу да то није разлог да се урушава систем који има традицију дугу 150 година.

Драган Босиљ, председник Привредне коморе Панчево, свестан је да су промене потребне, али оне се, како каже, не могу догодити преко ноћи:

"Ми радимо на нашој реорганизацији и модернизацији и није у реду да неко жели да уруши и разгради један система са великом традицијом и да се гради нешто испочетка. Боље је да заједничким радом надограђујемо и усавршавамо ово што већ имамо."

Чланови прве приватне коморе у Србији могу бити само приватни предузетници. Годишња чланарина је 5.000 динара и за тај новац добијаће сву неопходну правну, књиговодствену и саветодавну помоћ, а интереси послодавца, како истичу у Асоцијацији, биће увек на првом месту.

rts.pancevo@rts.rs
+381 342 555

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару