Чиготица решава проблеме гојазности деце

После готово пола века леечња болести штитне жлезде и гојазности одраслих, Специјална болница "Чигота" је, уз подршку РФЗО, пре пет година покренула програм превенције гојазности код деце.

Готово пет деценија Специјална болница "Чигота" бави се превенцијом, лечењем и рехабилитацијом обољења штитасте жлезде и метаболизма, али и гојазности која поприма све веће размере и код нас.

Захваљујући добрим резултатима програма "Чигота" који се годинама бави проблемом гојазности одраслих, уз подршку Републичког фонда здравственог осигурања, ова установа, почела је и са програмом превенције гојазности деце под називом "Чиготица".

У настојању да утичу на здравље и промене статистику по којој свака друга одрасла особа и свако пето дете у Србији има проблема са вишком килограма, организован је двонедељни програм "Чиготица", заснован на учењу и усвајању нових, здравих стилова живота.

Бојана Глишовић из Банатског Карловца укључила се у програм Чиготе због проблема са високим притиском, холестеролом и триглицеридима, док Филип Српски из Бингула каже да је много килограма "набацио" због компјутерских игрица:

"Нисам се бавио физичким активностима, а сада видим да то треба да се променим."

"Научила сам да треба виш да се бавим спортом", каже полазница програма из Шида Емилија Ловрић, "да више шетам, променим начин исхране и да то применим када се вратим кући."

Програм "Чиготица" резултат је вишегодишњег искуства у третману гојазности код одраслих, који у раду с децом има у Европи јединствен, мултидисциплинарни приступ тима стручњака овом, не само естетском већ и здравственом проблему.

"Резултати су задовољавајући", наглашава прим. др Снежана Лешевић, педијатар ендокринолог. "Односе се не само на редукцију телесне масе него и на нормализацију крвног притиска, поправљање метаболичких фактора ризика и, наравно, оно што посебно радује да деца поправе самопоуздање у сфери психо-социјалног функционисања."

Кроз програм "Чиготица" до сада је прошло око две хиљаде деце и адолесцената, док је за 2,5 деценије трајања дијететско-рекреативног програма ове здравствене установе, прошло више од 40 хиљада одраслих из Србије, али и свих крајева света.

"Имамо ове године нарочито посету нових корисника програма Чиготе из
земаља Средњег истока, Америке", рекао је Александар Симић в.д. директора Специјалне болнице "Чигота", "чак из Аустралије су долазили гости на програм."

Овај по много чему јединствен дијететско-рекреативни и превентивни програм за лечење гојазности деце и одраслих, за резултат има смањене телесне масе али и здравствених ризика који су последица лосих навика и модерног начина живота.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару